AB Konseyi’nin, ekonomik krizin Güney Kıbrıs’taki insan haklarını olumsuz etkilediği değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre AB Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, ilgili raporunda, ekonomik krizden özellikle kadın, çocuk ve yaşlıların etkilendiğini ve Asgari Garantili Gelir uygulamasının, Güney Kıbrıs tarafından bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Raporda, ekonomik kriz yüzünden yaşlıların aldığı tıbbi hizmetlerde ve bazı sosyal yardım ödeneklerinde kesintilere gidildiğine, ayrıca maaşlarda yapılan kesintilerin, ideal hayat seviyesini sekteye uğrattığına değinildi.

AVRUPA İSTİKRAR MEKANİZMASI: “KIBRIS’TAKİ EN BÜYÜK SORUN KIRMIZI KREDİLER”

Öte yandan Haravgi gazetesi de, Avrupa İstikrar Mekanizması’nın, Güney Kıbrıs’taki en büyük sorunun, kırmızı krediler olduğunu açıkladığını yazdı.

Habere göre Avrupa İstikrar Mekanizması, Güney Kıbrıs’ın memorandumdan çıkışını “büyük başarı” olarak nitelendirirken, ekonomideki, özellikle kırmızı kredilerle ilgili tahriklerin devam ettiğine vurgu yaptı.

EKONOMİK GÖSTERGELERDE YÜKSELME

Gazete, bir başka haberinde ise, AB Ekonomi ve Finansal Meseleler Müdürlüğü verilerine göre, Rum ekonomisiyle ilgili Mart ayı rakamlarında yükselme olduğunu yazdı.

Haberde, Güney Kıbrıs’ın Şubat ayında 108.1 puan olan ekonomik göstergenin, Mart ayında 108,8 puana yükseldiği belirtildi.