Avrupa Konseyi'nin Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), bugün yayımladığı raporda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY), “yolsuzlukla etkili bir şekilde mücadele etmediği” gerekçesiyle uyardı.

Raporda, Rum kesiminin yolsuzlukla ilgili suçlarla mücadele edilmesi konusunda son olarak 2011 yılında yapılan önerilerin önemli bir kısmına uymadığı bildirildi.

GRECO raporunda, "Rum kesimi daha önce 2011 yılında yayımlanan raporda yapılan 8 öneriden sadece ikisini tatmin edici bir şekilde yerine getirdi" ifadesi kullanıldı.

13 sayfalık raporda, Rum kesiminde "özellikle siyasi parti finansmanının yeteri kadar şeffaf olmaması" eleştirilirken, parlamentoya sunulan "partilere finansman sağlayanların kimliklerinin açıkça belli olması, bütün bağışların kayıt altına alınması" gibi maddeler içeren yasa tasarısının hala onaylanıp yürürlüğe girmemesinden üzüntü duyulduğu kaydedildi.

“Yolsuzlukla ilgili suçların yasal çerçevesinin iyi çizilmediği” suçlaması da getirilen raporda, yolsuzlukla bağlantılı suçların etkili bir şekilde isnat edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin de vakit kaybetmeden yapılması istendi.