AB Daimi Temsilciler Komitesi’nin (COREPER) dünkü toplantısında, AB-Türkiye Zirve Toplantısı’nda çerçevesinde onaylanacak AB-Türkiye ortak beyan taslağının içeriği konusunda anlaşmaya varılamadığı haber verildi.

Politis gazetesi AB-Türkiye Zirve Toplantısı’nın yarın gerçekleştirileceğini belirterek, taslak konusunda bir anlaşmaya varılamadığından ötürü Brüksel’de morallerin bozuk olduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs’ın beyanda açılması planlanan Türkiye’nin AB üyelik başlıklarına değinilmesini reddetmeye devam ettiğini aktaran gazete, Türkiye’nin ise Güney Kıbrıs’ın dondurduğu başlıklara değinilmesi gerektiğinde ısrarcı olduğunu belirtti.

COREPER üyelerinin dünkü toplantıda anlaşmaya varamamasından ötürü ikili düzeyde temaslara geçildiğini kaydeden gazete, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın dün Güney Kıbrıs yetkilisiyle görüştüğünü, ardından Türkiye yetkilisiyle görüşeceğini belirterek, ortak beyana Türkiye’nin de onay vermesi gerektiğini hatırlattı.

Mücadelenin acımasız geçeceğine işaret eden gazete, Güney Kıbrıs’ın siyasi ve stratejik olarak tezlerinden geri adım atamayacağını, Türkiye’nin ise “ya hep, ya hiç” psikolojisinde olduğunu belirtti.

Gazete, Brüksel’deki diplomatik kaynakların, ikili temaslarda Güney Kıbrıs’ın istediği değişikliklerin olmaması durumunda, zirvenin başlamadan önce “dinamitlenmesi” tehlikesi altına girdiğinden söz ettiklerini de aktardı.

Güney Kıbrıs’ın AB’de yalnız olmadığını belirten gazete, tezlerinin başta Fransa ve İngiltere olmak üzere ülkelerin ezici çoğunluğundan destek bulduğunu yazdı.

Haberde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Güney Kıbrıs’ın tezlerini destekler görünmediği ve bu durumun müzakerelere müdahil olan kişileri endişelendirdiği de belirtildi.

Diğer taraftan Türkiye’nin, üye ülkelerin niyetlerinin Avrupa Komisyonu’nun kendisine söz verdiklerinden uzak olduğunun giderek farkına vardığını kaydeden gazete, kaynaklara göre Türk cephesinde de termometrenin yükseldiğini yazdı.