Fileleftheros gazetesi manşetten verdiği haberinde, AB-Türkiye Zirvesi’nde, Türkiye’nin, AB üyelik başlıklarının açılmasıyla ödüllendirilmesi olasılığını “korku filmi” olarak nitelendirerek, bu “filmin”, Güney Kıbrıs’a kâr bırakan bir uzlaşıyla sona erdiğini yazdı.

Avrupa Komisyonu’nun, bildiride, (Güney Kıbrıs’ın dondurduğu) beş başlığın açılmasına değinilmesi isteğinin yerine getirilmediğini kaydeden gazete, bildiri metninde sadece üye ülkelerin pozisyonlarına halel getirmemek kaydıyla, bazı fasılların açılmasına yönelik gerekli hazırlıkların 2016 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması konusunda Avrupa Komisyonu’nun taahhüdünün yer aldığını belirtti.

Türkiye’ye mülteciler için madde destek sağlanması konusunda ise bildiride Güney Kıbrıs’ın istediği değişikliğin yapıldığından da söz eden gazete, bildiriye göre, Güney Kıbrıs’ın dolaylı olarak AB bütçesi yoluyla diğer üye ülkeler gibi Ankara’ya ekonomik destek vermek zorunda kalacağını yazdı.

Gazete, bildiride belirtildiği üzere üye ülkelerin Türkiye’ye doğrudan ekonomik destekte bulunmaya mecbur olmayacağını kaydetti.

Haberde, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in açıklamaları da aktarıldı.

Gazetenin edindiği bilgilerine göre, zirveye katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin Avrupa perspektifini desteklediğini ancak bunun AB ve üye ülkelerinin 21 Eylül 2005’teki açıklaması göz önünde bulundurularak, konseyin ilgili sonuç bildirgeleri ve anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerine bağlı olması gerektiğinin netleştirilmesinin gerekli görüldüğünü belirtti.

Politis gazetesi ise “Mültecilik için Plan… Anastasiadis-Davutoğlu’nun Kıbrıs Sorununun Çözümü Taahhüdü… Türk Başbakan’ın Kıbrıs Başkan’ıyla Tarihi Yüz Yüze Görüşmesi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Davutoğlu ile Anastasiadis arasında geçen konuşmayı öne çıkardı.

Gazete, Davutoğlu’nun, zirve çerçevesinde Anastasiadis’le temasında, Kıbrıs sorununda en kısa sürede çözüm bulunması taahhüdünde bulunduğunu yazdı.

Diğer gazeteler AB-Türkiye Zirvesi’ni şu başlıklarla verdi:

Simerini, “Türkiye Yarımcı Olmak İçin Bedeller Aldı… Mülteci Meselesinin Yönetimi İçin AB’den 3 Milyar Euro… Plana Türk Katılım Sürecinin Yeniden Canlandırılması Dahil Edildi”; Alithia: “Üyelik Sürecinin Buzlarının Eritilmesi”; Haravgi: “AB’nin Türkiye’ye Açılımı”