AB Zirve Toplantısı sonuç bildirgesinde enerjide iç kaynaklara yönelinmesi ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı duyulması gerektiğini belirten iki ifadenin yer almasının beklendiği, böylece Güney Kıbrıs’ın “çifte kazanç sağlayacağı” iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “AB Sonuç Bildirgesinde Kıbrıs İçin Çifte Kazanç” başlığı altında verdiği haberinde, AB Zirve Toplantısı sonuç bildirgesinde Güney Kıbrıs’ı memnun eden iki ifadenin yer almasının beklendiğini belirterek konu hakkında Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına da yer verdi.

Gazete, sonuç bildirgesinde yer alması beklenen ifadelerden ilkinin; “enerji güvenliğinin iç kaynaklara yönelmekle de güçlendirilebileceği” ifadesi olduğunu, bu ifadeyle Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde tespit edilen doğal gaz kaynaklarının da kastedilecek olması sebebiyle Güney Kıbrıs’ın memnuniyet duyduğunu yazdı.

İkinci ifadenin ise, “tüm üye devletlerin egemenliklerine ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiği” ifadesinin olduğunu belirten gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in ise konuya ilişkin açıklamasında, “bu iki ifadenin de sonuç bildirgesinde yer almasını hedeflediklerini” söylediğini aktarı.

Habere göre Hristodulidis ayrıca, Avrupa Halk Partisi (AHP) toplantısında alınan kararda da “üye devletlerin doğal kaynaklarını değerlendirme konusundaki egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiği” ifadesinin yer aldığını, bundan da memnuniyet duyduklarını vurguladı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Zirve Toplantısı çerçevesinde Almanya ve Fransa devlet başkanları ve AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu Başkanlarıyla kısa görüşmeler yaptığını da belirtti.

Hristodulidis ayrıca, Yunanistan’ın AB’yle ekonomik alanda gerçekleştirdiği görüşmeler ve Brüksel’de yapılan toplantıya da değinerek Yunanistan’la görüş ayrılıklarının olmadığını ve olmayacağını söyledi.

Hristodulidis, Yunan hükümetinin çabalarını desteklediklerini belirtti ve Anastasiadis’in bu konuda Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la uzun bir görüşme gerçekleştirdiğini de vurguladı.