ABD’nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından, geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde, “federal polis” konulu KKTC ve Güney Kıbrıs’ta özel seminler düzenlendiği ileri sürüldü.

Simerini gazetesi, “Kıbrıs Sorununun Çözümü Sonrası İçin Polisi Eğitiyorlar” başlığıyla manşetten yayımladığı haberine göre, seminerlerde, ABD’nin sahip olduğu birçok polis gücü modelinin sunumu yapıldı.

Gazete, bu gelişmenin, Kıbrıs sorununda bir sonuca ve doğal olarak referandumlara varılması durumuna karşı “perde gerisinde” faaliyetlerde bulunulduğunun göstergesi olduğunu yazdı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise 2015 yılında “Federal Polis”in “50–50” veya “40–60” oranlarında Kıbrıslı Rumların lehinde olabileceği yönünde söylemi olduğunu iddia eden gazete, Annan Planı’nda ise Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların federal polise eşit oranda katılmasının öngörüldüğü anımsatıldı.

Gazete, federal polise katılım konusunun, liderler arasındaki müzakerelerin kolay konularından biri olduğunun görüldüğünü de belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ulusal polis gücü olmadığını kaydeden gazete, polisin federal ve eyalet bazında örgütlenmiş olduğunu ekledi.

Gazete haberinde, federal polis konusunda “Downer belgeleri” ve Annan Planı’nda öngörülenler de anımsatılırken, Amerikan Büyükelçiliği’nin sahip olduğu bilgileri, kendi inisiyatifiyle sunduğu belirtildi.