ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2015 yılı için hazırlanan “Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu”nda, Rum Hükümeti’nin Kıbrıslı Türklere, 2015 yılında, “Kıbrıs Cumhuriyeti” sınırları içerisinde yer alan 8 dini yere erişim izni verdiği ve bu çerçevede, yaklaşık bin Kıbrıslı Türk ile yabancı uyruklunun, 3 kez Hala Sultan Tekkesi’ne geçtiği kaydedildi.

Alithia gazetesinde yer alan raporda, sekiz camiden altısının, günlük ibadete açık olduğunu ve camiye gelenlerin abdest alabilmesi için gereken düzenlemelerin yapıldığından bahsedilirken, camilerde restorasyon yapılmasına izin verilmediği belirtildi.

Habere göre raporda, “Müslüman toplum liderlerinin”, Rum Hükümeti’nin kendilerine, kültürel miras bölgelerindeki camilere erişim izni vermediği, ayrıca bu bölgeler için herhangi bir idari yetki vermeyi reddettiğini belirttiği ifade edildi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarından da bahsedilen raporda, komitenin, ada genelinde acilen tamir edilmesi gereken kültürel mirası tespit ettiği ve KKTC’deki 7 kilise ve manastır ile Güney Kıbrıs’taki 4 caminin, buna dahil olduğu kaydedildi.

Raporda, komitenin Mart ayında yaptığı açıklamada, Evretu Camisi ile Çerkezköy Camisi’nin tamirat çalışmalarının tamamlandığına dair açıklaması ile Rum Ombudsmanlığı’na, okullarda dini özgürlük kısıtlaması yapıldığına dair giden 4 şikayet de yer aldı.

Adadaki iki ana dini grup liderinin buluşarak, Yeşil Hat üzerinden dini bölgeleri ziyaret ettiğinin ve iki toplumun siyasi liderleriyle de bir araya geldiğinin not edildiği raporda, adadaki bazı dini azınlıkların şikayetlerine yer verildi.

Raporda, ABD’nin ve Türkiye dışındaki diğer ülkelerin KKTC’yi tanımadığından da bahsedilirken, Kıbrıs Türk makamlarının,  Helen - Ortodoks,  Maronit - Katolik ve Ermeni - Ortodoksların kuzeydeki ibadet yerlerine erişimlerinin sağlanması için, BM Barış Gücü (UNFICYP) aracılığıyla yapılan 128 başvurunun 88'ini onayladığı kaydedildi.

Kıbrıs Türk makamlarının, toplam 14 dini yerde, 40 yıl sonra ayin yapılmasına izin verdiğinin de belirtildiği raporda; Türk ordusunun, askeri bölgelerde bulunan Maronit köylerine ve kiliselere ulaşımı sınırladığı savunuldu.

Raporda ayrıca, Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın yenilenmesi çalışmalarının devam ettiği de ifade edildi.