ABD’nin, Kıbrıs sorununun iki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde çözümüne yönelik bağlılığını belirttiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yasama konularından sorumlu müsteşarı Julia Frifield’in 2015 yılı Ekim-Kasım aylarını kapsayan iki aylık raporunu ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosuna verdiğini yazdı.

Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) haberine göre, Frifield raporun yanında gönderdiği mektupta, bütünlüklü çözüme ulaşmaya yönelik BM şemsiyesi altındaki çabaların rapor yazılırken devam ettiğini ve bu sürede liderler ve müzakerecilerinin çözüm için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydettiğini belirtti.

Frifield, iki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek adil ve sürekli bir çözümün bulunmasına yönelik ABD’nin bağlılığını da dile getirdi.

Raporda, Genel Sekreterin İyi Niyet Misyonu’nun, Ekim ve Kasım aylarında Kıbrıs’ın iki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde yeniden birleşmesine yönelik iki tarafın hızlandırılmış çabalarını desteklediği belirtildi.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin anlaşma için müzakerelerde kolaylık sağlamaya devam ettiğinin kaydedildiği raporda, iki liderin görüşmelerinde ele alınan konuların yönetim, yargı, vatandaşlık ve mülkiyet olduğu aktarıldı.

Raporun büyük bir kısmının Kathleen Ann Doherty’nin ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi olarak görev üstlenmesi ve Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki ikili ilişkilere ayrıldığını yazan gazete, Doherty’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e güven mektubu vermesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Eide ile yaptığı görüşmeler ve 3 Kasım tarihinde Economist Kongresi’nde yaptığı konuşmanın rapor edildiğini belirtti.

Gazeteye göre, Doherty Economist Kongresi’ndeki konuşmasında Kıbrıs sorununa bulunacak siyasi çözümün adanın ekonomisine olumlu etkisinin olacağı ve Amerikan yatırımlarının olmasına yönelik fırsatları artacağından söz etmişti.

İki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde adil, sürekli ve kapsamlı bir çözüm yönünde gerçek bir fırsat penceresine de işaret eden Doherty, liderlere, müzakere gruplarına ve BM’ye destek belirtmişti.

HİDROKARBON ARAŞTIRMALARINA DESTEK

Gazete raporda, Güney Kıbrıs’ın, sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbon kaynaklarından yararlanma “hakkına” destek belirtilerek, bütünlüklü bir anlaşma çerçevesinde enerji kaynaklarından gelecek olası gelirin adil bir şekilde iki toplum arasında paylaşılması teşvik edildiğini aktardı.