ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs’taki insan hakları durumunu Rum Yönetimi için ayrı, KKTC için ayrı (iki ayrı raporda) değerlendirmesi ve KKTC için “Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge” ifadesi kullanılması Rum medyası tarafından hoş karşılanmadı.

Fileleftheros “ABD Yakışıksızlığı… State Department’ten İki Ayrı Rapor... Biri Kıbrıs Cumhuriyeti, Öteki ‘Kıbrıslı Türkler Tarafından Yönetilen Bölge’ İçin” başlıklı haberinde, ABD’nin, kendisi dışında dünyadaki bütün ülkelerdeki insan hakları durumunu değerlendirdiği 2015 raporunun dün Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından açıklandığını yazdı.

Habere göre Rum tarafıyla ilgili raporda, geçen yıl (2015) için saptanan en önemli insan hakları sorunları özetle şöyle sıralandı:

“Cinsel istismar ve çalıştırma maksatlı insan ticareti, polisin yetkiyi kötüye kullanması ve gözaltındaki insanlara ve siyasi sığınmacılara insanlık onuruna yakışmayacak muamelede bulunulması, aile içi şiddet.

Cezaevinin aşırı dolu olması, tutukluların hükümlülerden ayrılmaması,  siyasi sığınma talebinde bulunanların ve kaçak mültecilerin tutukluluk süresinin çok uzun olması,  bu kişilerin kötü tutukluluk şartlarında barındırılması, sığınma başvurusu reddedilenlerin temyiz hakkı tanınmadan sınır dışı edilmesi.

Bazı dini mekanlara saygı gösterilmemesi, hükümet içi yolsuzluk, çocuklara karşı şiddet,  azınlıklara, etnik ve ulusal gruplara karşı ayrımcılık ve şiddet, LGBTI kişilere karşı sosyal ayrımcılık.”

KKTC’deki insan hakları durumunun ayrı bir raporda ele alınması ve KKTC’nin “işgal bölgeleri” değil “Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge” olarak tanımlanmasını “yakışıksız” diye niteleyen gazete, KKTC’yle ilgili raporun kısa özetini “İşgal Bölgelerinde Seçimler ‘Özgür ve Adil’” başlığıyla aktardı.

Simerini KKTC’yle ilgili raporu daha detaylı aktardığı haberine “İşgal Bölgeleri Mi? Yanlış. ‘Kendi Kendini Yöneten Bölge’ Denilsin” başlığını attı.

Politis ise “Dromolaksia (Mormenekşe) State Department’e Kadar… Kıbrıs’taki İnsan Haklarıyla İlgili Amerikan Raporu Basına Açıklandı… ‘Yolsuzluk’ Başlığında Rapor, Hükümetin, Dromolaksia Davasına Karışanlara Tolerans Göstermeyeceğini Belirttiği Açıklamasına Atıfta Bulunuyor” başlığını kullandı.