Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, dünyadaki dini özgürlüklere ilişkin rapor yayımladığı ve raporda, Kıbrıs’a da değinildiği bildirildi.

Alithia gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, raporla ilgili sunumunda, insan hakları ve dini özgürlükleri ihlal eden El Kaide, DAEŞ, Boko Haram gibi aşırı uç İslami örgütleri sıraladı.

Habere göre raporda, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve “Kıbrıslı Türklerin yönettiği bölgeden” de detaylı şekilde bahsedildi ve ABD’nin, KKTC’yi tanımadığına vurgu yapıldı.

Gazete, raporun “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile ilgili bölümünde, “Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası”nın ibadet özgürlüğü, dini eğitim ve dini vecibeleri yerine getirme hakkını koruduğunun, aynı zamanda Kilise’ye, iç meseleleri yönetme ve düzenleme hakkı tanıdığının belirtildiğini yazdı.

Raporda, “Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası”na göre, Kıbrıslı Türklerin de Rum Hükümeti denetiminde, dini bölgelerine erişimi bulunduğu belirtilerek, yaklaşık bin Kıbrıslı Türk ve yabancı uyruklunun, Ramazan ayında Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret ettiğinden bahsedildi.

Güney Kıbrıs’ta 6 cami bulunduğunun ve bu camilerin beş vakit namaz için açık olduğunun belirtildiği raporda, Rum Hükümeti’nin camilerde tadilat yapılması için dini gruplara izin vermediği kaydedildi.

Raporda, dini liderlerin diyaloguna ve “Yeşil Hattın” iki tarafındaki dini bölgelere yaptıkları ziyaretlere de değinilerek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, 2014 yılının Mayıs ayında, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu, KKTC Din İşleri Başkanı, Maronit Başpiskoposu, Ermeni Başpiskoposu ve Katolik Kilisesi temsilcisi ile yaptığı görüşmeye özel atıfta bulunuldu.

Raporun KKTC ile ilgili bölümünde ise, KKTC Anayasası’nın dini özgürlükleri garanti altına aldığı, dini törenlere veya ibadete zorunlu katılımı yasakladığı ve dini eğitimin yalnızca devlet gözetiminde yapılabileceğini belirttiği ifade edildi.

Kıbrıslı Türk makamların, 2014 yılında, KKTC’deki 14 bölgede, 40 yıldan bu yana ilk defa ayin yapılmasına izin verdiğinin kaydedildiği raporda, KKTC’deki bazı dini anıtların yıkıldığından veya herhangi bir erişime sahip olmadığından bahsedildi.

KKTC’deki bazı köylerde bulunan Rum mezarlıklarının yağmalandığının iddia edildiği raporda, ABD Büyükelçiliği yetkililerinin KKTC’deki bazı dini etkinliklere katıldığı belirtildi.