Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla manşetten verdiği ve iç sayfalarında ayrıntılarıyla aktardığı haberinde, Washington’un, hevesle Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’deki enerji planlarına dahil olmasını arzuladığını ve gerek Güney Kıbrıs, gerekse İsrail yönünde harekete geçtiğini savundu.

ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik müdahalelerinin Kıbrıs sorunu, İsrail’e yönelik müdahalelerininse Ankara ile ilişkilerinin iyileştirilmesiyle ilgili olduğunu savunan gazete, bu çerçevede ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti

Telefon görüşmesinin Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki Lefkoşa Rum kesimindeki 3’lü zirvenin ardından gerçekleştiğini kaydeden gazete, 3’lü zirvenin ortak bildirgesindeki, İsrail ve Güney Kıbrıs’tan Yunanistan’a ne oradan Avrupa’nın geri kalanına boru hatlarıyla doğalgaz nakli üzerinde çalışma yapmak üzere özel bir komitenin kurulacağına dair ifadenin Washington’da düşüncelere yol açtığını öne sürdü.

Amerikanların, bu planlara Türkiye’nin de müdahil olması gerektiğini, zira Türkiye üzerinden boru hattının daha çıkarlı olduğunu düşündüklerini aktaran gazete, buna paralel Türkiye’nin müdahilliğini jeostratejik sebeplerden ötürü de istediklerini iddia etti.

Gazete ABD’nin, enerji konusunda Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail, Türkiye ve Mısır arasındaki bir işbirliğinin bölgede yeni bir dinamik yaratacağı ve sorunları çözeceği düşüncesine sahip olduğunu da ileri sürdü.

Bu olasılığın gerçekleşmesinin zor olduğu yorumunda bulunan gazete, çeşitli faktörlerin, geniş bir işbirliği yaratılmasını zor kıldığına işaret etti.

Türkiye’yle ilgili senaryonun, geçen haftaki 3’lü zirvede de görüşüldüğünü, ancak Kıbrıs sorunu nedeniyle kapsam dışı tutulduğunu belirten gazete, buna rağmen İsrail’in, Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in de dediği gibi, ekonomik açıdan Türkiye seçeneğinin daha çıkarlı olduğunu düşündüğünü aktardı.

Gazete bilgilere göre, İsraillilerin bir yandan Türkiye ile ilişkilerinin aşamalı olarak iyileşmesini istediğini, ancak diğer yandan Türkiye ve bilhassa Erdoğan’a güvenleri olmadığı için enerji konularında işbirliğine ihtiyatlı yaklaştığını iddia etti.

Devamında “Amerikan müdahalesi ne anlama geliyor?” sorusunu soran gazete, önümüzdeki aylarda enerji konularında gelişmeler yaşanacağını, Anastasiadis’in Davos’taki temaslarıyla da bunun teyit edildiğini belirtti.

Anastasaidsi’in şirketlerle temaslarının, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki parsellere daha fazla müdahil olunması yönündeki ilgiyi teyit ettiğini ve topun bir sonraki adımları atma konusunda Güney Kıbrıs’ta olduğunu kaydeden gazete, eğer Kıbrıs sorunu nedeniyle harekete geçilmeyecekse, bunun süreç içerisinde çok yakında ortaya çıkacağını da savundu.

Biden’ın Davos’ta Anastasiadis’le yaptığı görüşmede onu enerji konularında ilerlemeye teşvik etiğini aktaran gazete, Amerikanların Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelerde bir soruca varılması için Güney Kıbrıs’a baskıları artıracağına işaret etti.

Simerini gazetesi de ABD kaynaklarına göre Biden’ın Anastasiadis ve Netanyahu ile telefonda görüştüğünü yazdı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, Anastasiadis’e Kıbrıs’ı iki kesimli, iki toplumlu bir federasyonla yeniden birleştirecek bir çözüm bulunması konusunda Türk yetkililerle yaptığı olumlu görüşmelerle ilgili bilgiler verdi.