Fileleftheros “Gazın Müzakerelerle Hiçbir Bağlantısı Yok... 9 Helen-Amerikan Örgütünden Eide’ye Mektup... ‘Sessiz Diplomasi’ ve İşbirlikçileri” başlıklı haberinde Amerikalı Rumların Eide’ye, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine verdiği cevaptan duydukları kaygıyı ilettiklerini yazdı.

Habere göre mektuplarına “Daha önce yapılan ve kutladığımız Ortak Açıklama ve ardından sizin gibi deneyimli ve tarafsız bir Özel Danışman atanması bizde büyük bir iyimserlik yaratmıştı” diyerek başlayan Rumlar Eide’ye serzenişlerini özetle şu cümlelerle dile getirdiler:

“Ancak Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kara sularını ve münhasır ekonomik bölgesini ihlaline bu güne kadar verdiğiniz tepki nedeniyle artık Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabaları konusunda o kadar da emin değiliz. Gerginlikleri ‘sessiz diplomasi’ ile azaltma çabanızı takdir ediyor olsak da çalışma grubunuzun ve Türkiye’nin faaliyetlerine ‘tahrikkar’ demekten kaçınanların alışılmadık çabalarının ve aslında kurbanı – bu konuda Kıbrıslı Rumları ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni- suçlayan açıklamaların prosedürü geriye götürmesinden korkuyoruz.

40 yıllık Kıbrıs tarihini tekrarlamayacağız ancak bu trajik hikayeyi aşmak istiyoruz. Sessiz diplomasinizin detaylarını bilmiyoruz, sizinle görüşme mutluluğunu henüz yaşayamadık ancak son kriz sırasında yaptığınız faaliyetler ve açıklamalarınız neredeyse Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik şantajına onay veriyor.

Sizden, Kıbrıs’ın enerji geleceğiyle ilgili her türlü görüşmeyi, Türkiye’ye gemilerini Kıbrıs MEB’inden çekmesi talebinden ayırmanızı (bağlamamanızı) istiyoruz.”

Aynı gazete “Parlamentolara Yönelik Girişim... İngiltere Mağusalılarından Milletvekillerine Barbaros’la İlgili Mektuplar” başlıklı haberinde “Büyük Britanya Mağusa Derneği” isimli örgütün İngiltere ve Avrupa parlamentoları üyelerine mektup göndererek Türkiye’den yayımladığı Navtex’i derhal geri çekmeye ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlallerini durdurmaya” çağırmalarını talep ettiklerini bildirdi.

Habere göre adı geçen örgüt başkanı Dr. Vasilis Mavru imzasını taşıyan mektupta ayrıca Türkiye’den sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki egemenlik haklarını tehdit etmekten” de vazgeçmesinin istenmesi, AB üyelik müzakerelerinin devam etmesi taleplerini reddetmeleri de istendi.

Gazeteye göre adı geçen örgüt Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya parlamentolarına da mektup göndermeyi planlıyor. Mektup gönderilecekler listesinde Avrupa Komisyonu başkanı, ABD Başkan ve Başkan Yardımcısı, ABD Kongresi ve Senatosu üyeleri, Cumhuriyetçi Parti, ABD Dışişleri Bakanı, Çin Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, BM Genel Sekreteri, vekili ve yardımcısı, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin temsilcileri de bulunuyor.