Fileleftheros gazetesi AP Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi’nin (ITRE) enerji güvenliğiyle ilgili onayladığı rapor metninde, Kıbrıs ve bölgeyle ilgili önemli ifadeler yer aldığını yazdı.

Raporda, Doğu Akdeniz doğalgaz yataklarının Avrupa’nın enerji güvenliği açısından göz önünde bulundurulması gerektiği ve bu yönde Akdeniz kavşağı oluşturulması gerektiğine işaret edildiğini aktaran gazete, ilgili ifadelerin Güney Kıbrıs’ın Avrupa Milletvekili Neoklis Silikiotis’in girişimiyle raporda yer aldığını kaydetti.

AFRODİT’TEN RUM PİYASASINA DOĞALGAZ NAKLİ AMAÇLI TEMASLAR BAŞLADI

Öte yandan Politis gazetesi Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi’nin (DEFA), Rum piyasasının ihtiyaçları için Afrodit yatağından doğalgaz tedarik perspektiflerini araştırma amacıyla (aday alıcı olarak) Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) ve Noble-Delek-Avner Oil konsorsiyumu (doğalgaz tedarikçisi olarak) ile bir araya geldiğini yazdı.

Görüşmenin, Rum Bakanlar Kuırulu’nun DEFA’ya Afrodit yatağından doğalgaz ithal etme amacıyla müzakerelere başlaması yönünde verdiği direktifin ardından gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, “Kıbrıs doğalgazının” ticari olarak değerlendirilmesine yönelik müzakerelerin, DEFA’nın “ara çözüm” ihalesi çerçevesinde doğalgaz satın alınmasıyla ilgili müzakerelerle paralel olarak yürütüleceğini belirtti.

Habere göre Rum Enerji Bakanlığı ve DEFA, iki seçeneğin (ara çözüm ile Afrodit yatağından daimi çözüm) alternatif değil tamamlayıcı olacağını vurguluyorlar.

Bir seçeneğin diğerini ihtimal dışında bırakmadığını kaydeden gazete, 12’inci parselin idarecileriyle anlaşmanın, muhtemelen olası bir ara çözümün tamamlanmasının ardından, 2022’de hayata geçirilebileceğinde değindi.

Bilgilere göre  DEFA’nın EİK ve Noble-Delek-Avner Oil ile yaptığı ilk görüşmede 12’inci parselin idarecilerinin Afrodit’ten doğalgaz ithalinin en iyi şartlarda 2020’de mümkün olacağını söylediğini aktaran gazete, DEFA ihalesinin şartlarına göre ise yabancı tedarikçiden doğalgaz ithalinin 2022 sonunda tamamlanacağını belirterek, iki seçeneğin iki yıl çakışmasının Enerji Bakanlığını endişelendirmediğini kaydetti.