Fileleftheros gazetesi, “Füle: Türkiye’nin Ölçülerine Göre Biçti” başlığı altında verdiği haberinde, Stefan Füle tarafından hazırlanan Türkiye’nin AB ilerleme raporunun taslağını ele geçirdiğini kaydetti.

Gazete, Füle’nin raporunun Türkiye’nin “ölçüleri doğrultusunda hazırlandığı” iddiasında bulunduğu haberinde, Füle’nin raporda, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ı “fonksiyonsuz” şeklinde nitelendirdiğine ve Dördüncü Devletlerarası Dava çerçevesinde alınan 90 milyon Euro tazminat kararına uymayacağını açıklamasına değinmediğini öne sürdü.

Habere göre raporda, Türkiye’nin Kıbrıs’ta özlü müzakerelerin başlamasını desteklediği ve Türkiye’nin müzakereleri aktif olarak desteklemesinin beklendiği ifade edildi.

Gazete, raporda, AİHM’in Kıbrıs Rum kayıp yakınlarının ve ileri sürdükleri “mahsurların”, evlerine dönememeleri sebebiyle tazminat kararı verdiğinin belirtildiğini, ancak Türkiye’nin 90 milyon Euro tazminatı ödemeyeceğini açıklamış olmasına ya da Türkiye’ye AİHM kararlarına uymasına ilişkin bir telkine yer verilmediğini öne sürdü.

Raporda mevcut “olumlu” unsurun ise, Türkiye’nin Güney Kıbrıs karşısında, bugüne kadarki tüm raporlarda yer alan “klasik” yükümlülüklerinin bu raporda da yer alması olduğunu savunan gazete, bunlar arasında Ankara Protokolünün uygulanması, Güney Kıbrıs’la ilişkilerin normalleştirilmesi, veto uygulamasının kaldırılması ve Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki doğal gaz faaliyetleri kastedilerek “üye bir ülke aleyhine her türlü tehdit ve eylemden kaçınılması”  çağrılarının bulunduğunu yazdı.