Avrupa Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı dondurduğu Türkiye AB müzakere başlıklarından 3’ünün açılması sürecini harekete geçirdiği ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “AB 3 Türk Başlığını İleriye Götürüyor Ancak Lefkoşa Soğutucuyu Açmadı” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, Jean-Claude Juncker’in, “Erdoğan hükümeti karşısındaki taahhütlerini yerine getirerek, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak dondurduğu 3 Türk başlığının açılması sürecini harekete geçirdiğini” savundu.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Avrupa Komisyonu’nun, “Eğitim-Kültür”, “Enerji” ve “Dış Siyaset, Güvenlik Siyaseti ve Savunma”(26, 15 ve 31 numaralı) başlıklarının açılması tavsiyesinde bulunarak, birkaç gün önce üç başlığa ilişkin belgeleri güncellediğini iddia etti.

Avrupa Komisyonu’nun ayrıca yukarıda bahsedilen ilk iki başlığa yönelik belgeleri tüm üye ülkelere bildirdiğini yazan gazete, Rum Yönetimi’nin, gerek Brüksel, gerekse tüm düzeylerde Hollanda dönem başkanlığına, başlıkların açılmasına rıza göstermeyeceğini, vetoyu kaldırmasının söz konusu olmadığını, Güney Kıbrıs tarafından Türkiye AB müzakere başlıklarının dondurulması nedenlerinin ortadan kalkmadığını açıkça dile getirdiğini belirtti.

Gazete haberinde ayrıca Güney Kıbrıs’ın, Avrupa Komisyonu’nun bu faaliyetine, “Türk müzakere başlıklarının, Ankara’nın Güney Kıbrıs kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece bloke edilmiş  olarak kalacağı” şeklinde yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre, bir AB kaynağı gazeteye yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi’nin, Hollanda dönem başkanlığının takınacağı tavır karşısında sergileyebileceği tutumlardan da söz etti.

Aynı kaynak ayrıca yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi’nin düşüncesi neticesinde şekillendiği gibi mevcut olgular temelinde, Avrupa Komisyonu’nun Türk müzakere başlıklarının açılması önerisinin, özlü bir sonuca sahip olamayacağını da savundu.