Fileleftheros gazetesi, Aegean Airlines’ın Kıbrıs Havayolları’a kilit vurulmasıyla oluşan açığı kapama amacıyla, ayrıca yeni güzergahlar belirleyerek iyi çalışılmış hareketlerle sektöre dinamik bir giriş yapmakta olduğunu yazdı.

Gazete genel olarak da havacılık sektöründeki hareketlerin dinamik olduğunu; sadece dün iki şirketin (Aegean ve Blue Air) çeşitli güzergahlara haftada 72 yeni uçuş yapacağını açıkladığını belirtti.

Aegean’ın, yeni uçuş programıyla, Nisan ayına kadar haftalık uçuşlarını 35’ten 104’e çıkaracağını belirten gazete, şirketin Güneyde geceleyen uçaklarını da 1’den 4’e çıkaracağını aktardı.

Aegean’ın Güney Kıbrıs’tan 15 direkt seferle 8 ülkeye uçacağını ve Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs’tan olmak üzere 15-17 milyon koltuk sunacağını kaydeden gazete, “Kıbrıslı personel” sayısının da aşamalı olarak 50’den 140’a çıkarılacağını belirtti.

Dünkü basın toplantısında Aegean Airlines Başkan Yardımcısı Eftihios Vasilakis’in, yeni seferlerini açıkladığını kaydeden gazete, buna göre Atina ve Selanik uçuşlarının artırılmasının yanı sıra Rodos, Kandiye, Santorini, Mikonos, Londra, Paris, Roma, Milano, Münih, Tel Aviv, Beyrut ve Kiev’e aşamalı olarak uçuçlar başlatılacağını aktardı.

Blue Air’ın da Atina için her gün ve Selanik için haftada üç uçuşa başlayacağını kaydeden gazete, şirketin uçuş programının genişletilmesinin beklendiğini de belirtti.

DÜN BAŞKANLIK BİNASI ÖNÜNDE TOPLANILDI…YARIN MECLİS’E GİDİLİYOR

Gazete Kıbrıs Havayolları çalışanlarının önceki gün Rum Maliye Bakanlığı önünde başlattıkları protestolarını dün Rum Başkanlık binası önüne taşıdığını yazdı.

Protesto devam ederken çalışanların örgütlü olduğu sendikaların temsilcilerinin başkanlığa kabul edilerek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e onayladıkları bildiriyi verdiğini kaydeden gazete, temsilciler beklenirken çalışanların Başkanlık önündeki yolu kapadığını belirtti.

Anastasiadis’in sendika temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından konuşan Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Anastasiadis’in taleplerine anlayış gösterdiğini belirtti.

Yasada öngörülen maaşların ödeneceğini, ayrıca İhtiyat Sandığı’ndaki boşluğun kapatılacağını söyleyen Papadopulos, diğer taleplerin de bütçenin elverdiği kadarıyla anlayışla inceleneceğini söyledi.

RADYOAKTİF İLAÇ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Politis gazetesi ise Kıbrıs Havayolları’nın kapanmasının ardından yaşanan radyoaktif ilaç sorununun çözüldüğünü yazdı.

Rum Sağlık Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamada, tıp sektöründe kullanılan radyoaktif ilaçların Alman Lufthansa Havayolları ile Güney Kıbrıs’a götürüleceğini duyurdu.

Normalde bu ilaçların her hafta sonu İngiltere ve Fransa’dan Güney’e götürüldüğünü kaydeden gazete, Kıbrıs Havayolları’nın kapanmasıyla sadece bir haftalık gecikme yaşandığını belirtti.

Gazete gecikmelerden dolayı bu haftaki bazı test ve tedavilerin ertelendiğini de aktardı.

MÜREKKEP KURUMADAN SORUMLULAR ARANMAYA BAŞLANIYOR

Simerini gazetesi ise Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Havayollarını “mahkum ettiği” kararının “mürekkebi henüz kurumadan”, Rum Hükümeti’nin şirkete kilit vurulmasına ilişkin sorumlulukların araştırılması ve Kıbrıs Havayolları’nın ticari ismi ve logosuyla özel sermayeli yeni bir şirketin oluşturulması için siyasi karar alınması yönünde hareket ettiğini yazdı.

Rum Hükümeti’nin, önümüzdeki 24 saat içerisinde Kıbrıs Havayolları’nı kapanmaya götüren sebeplerin araştırılmasına başlanacağına dair açıklama yapmasının beklendiğini kaydeden gazete, edindiği bilgilere göre bugünkü Rum Bakanlar Kurulu toplantısında Anastasiadis’in bu konuyu gündeme getireceğini belirtti.

Gazete Bakanlar Kurulu toplantısında yeni şirket kurulmasıyla ilgili konunun da görüşüleceğinden söz etti.

LİMANLAR İDARESİ ÇALIŞANLARININ SENDİKASINDAN  BAZI LİMANLARI KAPATMA TEHDİDİ…

Öte yandan Fileleftheros gazetesine göre, Rum Limanlar İdaresi çalışanlarının örgütlü olduğu sendika 12 Ocak’ta, yetkili bakanlık, Meclis Komitesi ve Limanlar İdaresi’ne gönderdiği mektupta, Kıbrıs Rum Havayolları çalışanlarıyla aynı kaderi paylaşmak istemediklerini ve bu yönde mücadele etmeye hazır oldukların belirtti.

Limalarda özel şirketlere verilen izinleri eleştiren ve Limanlar İdaresi’nin özelleştirilmesini kabul etmeyeceklerini söyleyen sendika, Larnaka ve Limasol limanlarını süresiz olarak kapatma tehdidinde bulundu.