Politis “Hükümet İkilemde... Dün Lakkotripis Başkanlığında Toplantı... Afrodit De Ara Çözüm Mü” başlıklı haberinde, doğalgazın gelişi, kullanımı ve istifadesi konusunda istişarelerde bulunulması çerçevesinde Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis başkanlığında dün toplantı düzenlendiğini yazdı.

Habere göre, Enerji Bakanlığı bürokratları, Devlet Doğalgaz İdaresi (DEFA) ve Enerji Düzenleme Kurulu temsilcilerinin katıldığı toplantıda DEFA’nın elektrik üretimi için doğalgaz ithali için çıktığı ihaleyle ilgili veriler, Afrodit yatağından Vasiliko’ya doğalgaz sevkiyatı için yakında başlayacak müzakereler bağlamında ele alındı.

DEFA’nın, iki kez uzatılan doğalgaz ithali ihale süresinin 30 Nisan’da sona ereceğini ve o zamana kadar, en iyi fiyatı veren iki şirketin (Yunan-Hollanda konsorsiyumu M&M ve Trafigura ile Hollanda şirketi Vitol) ve üçüncü en iyi fiyatı veren İsrail’in Delek şirketi temsilcilerinin Güney Kıbrıs’a yeniden çağrılması gerektiğine işaret edildi. Gazete, Delek’in, diğer iki şirketin revize edilecek teklifleri Rum tarafını tatmin etmemesi durumuna alternatif olarak düşünüldüğünü belirtti.

DEFA’nın da Rum Yönetimi’nin de bugüne kadar sunulan tekliflerin ekonomik verilerini tatmin edici bulmadığı ve verilerin iyileştirilmesi perspektifi de olmadığı vurgulanan haberde, özetle şunlar kaydedildi:

“Enerji Bakanlığı, Afrodit yatağındaki doğalgaz üreticisi Noble-Delek ve EİK (Rum Hidrokarbon Şirketi) konsorsiyumu ile yerel piyasanın tek alıcısı olarak DEFA arasındaki, her iki prosedürün de eşzamanlı işleyip işleyemeyeceğine, yani ara çözüm ve Kıbrıs doğalgazının elektrik üretimi için kullanılmasına dair müzakereyi ileri götürüyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, hükümet tarafı bu soruya olumlu cevap veriyor. Ara çözüm doğalgaz ihtiyacını 2022’ye kadar karşılayacak. Afrodit yatağından doğalgaz gelişinin de neredeyse aynı tarihe denk gelmesi öngörülüyor çünkü öncesinde, yatağın geliştirilmesi için yapılacak yatırımın sürdürülebilir olması için yalnız Kıbrıs’tan alıcı olarak DEFA ile değil, Mısır’dan diğer alıcılarla da anlaşmalar yapılması gerekecek. Nihai proje, nihai yatırım kararı ve inşaat işleriyle ilgili diğer anlaşmalar için de bir 4-6 yıl daha gerekecek.

Hükümet açısından ağır, ekonomi açısından da kritik bir ikilem olduğu ortadadır çünkü kararlar, sürdürülebilirliği henüz teknik-ekonomik verilerle güvence altına alınmamış milyarlık yatırımlarla ilgilidir.”