Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 12’nci parselde arama ruhsatına sahip olan konsorsiyumu oluşturan şirketlerin (Noble, Shell, Delek) temsilcileriyle dün bir araya geldiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Daha Hızlı ve Daha Ucuz… Başkan Afrodit Yatağı İçin Noble, Shell ve Delek’ten Ne İstedi” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in dün Afrodit yatağında söz sahibi olan şirketlerin temsilcilerinden oluşan heyetle görüşmesinde, üç konunun ele alındığını yazdı.

Bunlardan birincisinin, yatağın kalkındırılmasıyla ilgili prosedürlerin hızlandırılması olduğunu yazan gazete, ikincisinin doğal gazın satışıyla ilgili ticari anlaşmaların hızlandırılması, üçüncüsünün de yatağın kalkındırılması maliyetinin kısıtlanması olduğunu belirtti.

Gazete, dolayısıyla istikametin, kalkınma maliyetini kısıtlayacak şekilde, kalkınma prosedürlerinin hızlandırılması olduğunu vurguladı.

Noble, Delek ve Shell’in üst düzey temsilcilerinin, bu yönde hareket etmek için hazır olduklarını belirttiklerini aktaran gazete, Rum Hükümeti ile Mısır’ın ise geriye kalan iki anlaşmayla devam edeceklerini yazdı. Gazete, Rum Hükümetinin, Afrodit yatağının kalkındırılması ve üretim planının son halini alması ve onaylanmasına ilişkin nihai müzakereye katkıda bulunacağını ifade etti.

İlk başta, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma ve üretim planının hızlandırılması zamanı konusunun ele alındığını yazan gazete, iki milyar Euro’yu aşan harcamaların kısıtlanması konusunun da masaya yatırıldığını belirtti.

Bu şekilde, doğal gazın fiyatının da rekabetçi bir şekilde iyileştirileceğini aktaran Fileleftheros, buna paralel olarak özellikle “Kıbrıs”, aynı zamanda şirketler için kâr payının da artacağını dile getirdi.

LAKKOTRİPİS

İç sayfadan yer ayırdığı haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in açıklamalarına da yer veren gazete, Lakkotripis’in toplantıdan sonra yaptığı açıklamada “Mısır Petrol Bakanının ziyaretinin ardından, Afrodit yatağının Mısır piyasasına yönelik değerlendirilmesi ve bundan faydalanılması için, hızlanmaya ve en iyi yolu bulmaya devam etme konusunda anlaştıklarını” söylediğini iletti.

Gazeteye göre Lakkotripis, toplantıda, uluslar arası petrol fiyatları ve genel olarak hidrokarbon piyasasıyla ilgili gündeme gelen sorunların masaya yatırıldığını da söyledi.

Bunun Shell şirketinin de toplantıda yer almasıyla birlikte, Afrodit yatağı konsorsiyumunun Anastasiadis ile ilk görüşmesi olduğuna işaret eden Lakkotripis, öte yandan bölgedeki yataklardan (Leviathan ve Zhor) ortaklaşa istifade edilmesi konusunun masada olmadığını; Afrodit yatağının özerk olduğunu ve bunun tek başına kalkındırılacağını ifade etti.

cna_fb1600e8f1cfa4af9b7e1ebaf788dc40e.jpg

STOVER

Gazeteye göre, Noble Energy Şirketi İcra Direktörü David Stover ise toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Afrodit yatağının kalkındırılmasını ileriye götüren güçlü bir ortaklıktan söz ederek, gözden geçirdikleri en önemli konulardan birinin projenin maliyeti olduğunu söyledi.

Stover, diğer bir meselenin ise, piyasanın gelişimi ve projenin desteklenmesi için gazı nereye ve hangi fiyatla satacaklarını görmeleri için harcanan büyük çaba olduğunu belirtti.

Doğal gazın sıvılaştırılması için yüzer bir tesis meydana getirilmesine dair fikirlerle ilgili bir soru üzerine ise Stover, böyle bir tesisin kısa vadeli planları arasında bulunmadığını dile getirdi.

Böyle bir şeyin muhtemelen şu an ekonomik açıdan çok da verimli olmayacağını ifade eden Stover, ancak diğer bütün alternatif seçenekleri de gözden geçirmekte olduklarını sözlerine ekledi.

Alithia ise “Daha Erken Doğal Gaz… Hızlandırma Toplantısı” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile 12’nci parseldeki konsorsiyumun, dün, Afrodit yatağının kalkındırılmasıyla ilgili gelişmeleri ele aldıklarını yazdı.

Temel hedefin, zaman takvimlerinde öngörülmekte olan 2020-2022 tarihlerinden daha erken bir zamanda doğal gazın işletilmesi ve Mısır’a satılması olduğunu yazan gazete, Noble’in ise projenin maliyeti ve piyasanın durumuyla ilgili endişeleri olduğunu ifade etti.

Gazete, dünkü toplantıda, özellikle Mısır’a doğal gaz satışı perspektifi ışığı altında, Afrodit yatağının kalkındırılmasıyla ilgili son gelişmelerin ele alındığını ekledi.

Politis ise haberinde, Rum Hükümeti ile Noble, Shell ve Delek şirketlerinden oluşan konsorsiyumun, alıcılar bulunması için Afrodit yatağının kalkındırılmasına ilişkin maliyetin düşürülmesinden yana olduklarını yazdı.

Uluslararası düşük doğal gaz fiyatlarına bağlı olarak, Afrodit için alıcılar bulunmasının zor olduğunu yazan gazete, çözüm olarak projenin yatırım maliyetinin düşürülmesinin ortaya konduğunu belirtti.

Haberde, Anastasiadis ile Lakkotripis’in şirketlerden, doğal gaz satışının 2021-2022’den önce başlaması için prosedürleri hızlandırmalarını istedikleri de ifade edildi.

GAZETE BAŞLIKLARI

Haber diğer gazetelerde şu başlıklarla yer aldı:

Simerini: “Afrodit Hazır, Maliyet Gözden Geçiriliyor… Noble, Shell ve Delek Şirketleri Uluslararası Doğal Gaz Fiyatlarıyla İlgili Olarak Başkanlıkta- Afrodit Yatağının Değerlendirilmesi ve Bundan İstifade Edilmesinin Hızlandırılması Konusunda Mutabakata Varıldı”

Haravgi: “Afrodit Yatağının Değerlendirilmesi Araştırılıyor… Noble, Shell ve Delek Şirketleri Konsorsiyumu Piyasaları, Fiyatları ve Maliyeti Araştırıyor”

Politis: “Afrodit’e Makas… Alıcılar Bulunması İçin Afrodit’in Kalkındırılması Amacıyla Maliyetin Düşürülmesi”