Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan 12’nci parselin “Afrodit” isimli hidrokarbon yatağından çıkacak doğalgazın taşınması amacıyla deniz altında boru döşenmesi anlaşması için, Mısır’la müzakereler başlıyor.

Alithia gazetesi “Afrodit’in Geleceği Konusunda Müzakereler Başlıyor” başlığı atlında verdiği haberinde, “Afrodit” yatağındaki doğal gazın taşınması amacıyla deniz altında boru hattı döşenmesi konusunda Mısır’la müzakerelerin başlayacağını yazdı.

Habere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, dün konuya ilişkin açıklamasında, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, doğal gaz taşınma hattı döşenmesine ilişkin müzakerelerin 21 Aralık’ta başlayacağını duyurdu.

Mısır’la ticari müzakerelerin iki yıl önce başladığını ancak petrolün uluslararası piyasadaki fiyatının müzakereleri güçleştirdiğini belirten Lakkotripis,  Mısır devleti ve Mısırlı şirketlerin düşük fiyata satın almak istediklerini, Güney Kıbrıs ve Rum şirketlerin ise yüksek fiyata satmak istediklerini vurguladı.

Şirketlerin her iki tarafın da kazançlı çıkmasını sağlayacak bir uzlaşı bulmaları gerektiğini ifade eden Lakkotripis, Rum hükümetinin çabasının Mısır’dan mümkün olan en yüksek fiyatı almak ve Afrodit yatağındaki faaliyetlerin maliyetlerini düşürmek olduğunu sözlerine ekledi.

Gazete, Güney Kıbrıs ile Mısır teknik komiteleri arasında başlayacak müzakerelerin temel senaryosunun, Afrodit yatağını doğrudan Mısır’ın “Idku” doğal gaz sıvılaştırma terminaline bağlayacak bir boru hattının döşenmesi olduğunu belirtti.