Alithia gazetesinin haberine göre, hangi şirketlerin ilgi gösterdiğine dair detay vermeyen Lakkotripis, bu şirketlerden bazılarının, halihazırda Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde faaliyet gösteren şirketler ile doğalgaz ve petrol aramaları için verilen ikinci tur izinler kapsamında izin alamayan şirketler olduğunu söyledi.

Habere göre, KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ile dünkü görüşmesinin ardından açıklama yapan Lakkotripis, İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketlerinin, Mısır MEB’indeki “Zohr” yatağının keşfinin akabinde, Güney Kıbrıs “MEB”indeki hidrokarbon yataklarına gösterdiği ilginin tırmandığını ifade etti.

Lakkotripis, yeni ruhsat izinleri için takvim bulunmadığını kaydederken, şu anda Rum tarafının üzerinde çalıştığı birtakım şeyler bulunduğunu belirtti.

Mısır’ın Güney Kıbrıs “MEB”ine olan ilgisinin, “Zohr” yatağının keşfine rağmen, doğalgaza duyduğu büyük ihtiyaçtan dolayı hala devam ettiğini söyleyen Lakkotripis, şu anda yapılması gerekenin, doğalgaz müzakerelerindeki ticari sınırların nasıl belirleneceğini görmek olduğunu ifade etti.

AFRODİT’TEKİ SONDAJ ERTELENDİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, Delek şirketinin dün, İsrail borsasına, “Afrodit parseli” olarak bilinen 12. parselde başlaması gereken petrol araştırma sondajını 23 Mayıs 2016’ya kadar ertelediğini bildirdiğini yazdı.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, bu ertelemenin, “Zohr” parselinin keşfinden sonra kararlaştırıldığını, çünkü bu keşfin, sismografik veriler üzerinde yapılan değerlendirmelerde değişikliğe neden olduğunu kaydetti.