Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki 12’inci parselde yer alan “Afrodit” yatağında Rum tarafıyla birlikte kullanım-işletme haklarına sahip olan Noble-Shell-Delek şirketler grubunun, Rum Enerji Bakanlığı’ndan, üretim paylaşımı sözleşmesinin yeniden gözden geçirilmesini istediği haber verildi.

Politis gazetesi, “Afrodit’ten Daha Fazla Kazanç İstiyorlar” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, şirketler grubunun, devletin kâr payının önemli ölçüde azaltılması ve buna karşılık şirketlerin kazancının artırılması için üretim paylaşımı sözleşmesinin yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulunduklarını yazdı.

Şirketler grubunun, Mısır’daki “Idku” doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle mutabık kalınan fiyatın kendisine esaslı bir kazanç sağlamadığını ve devletin taleplerini azaltmaması durumunda, anlaşmanın ileriye gidemeyeceğini savunduğunu kaydeden gazete, konuyla ilgili müzakerelerin başlamadığını çünkü şirketler tarafından başlangıçta yapılan teklifin, devlet tarafından tartışılabilir bir şey olarak değerlendirilmediğini belirtti.

Gazete “Daha Fazlasını İstiyorlar” başlığıyla iç sayfadan da yer verdiği haberinde, şirketlerin talebinin, başkanlık seçimleri kampanyası döneminden bu yana beklemede olduğunu yazdı.

Gazete, 2008 yılında imzalanan sözleşme temelinde, Rum Yönetimi’ne düşen kâr yüzdesinin, belirli koşullar ve zaman takvimleri altında yüzde 65 civarında olduğunu anımsattı.

Haberde, şirketlerin başlangıçtaki talebinin hükümet tarafından onaylanması olasılığının bulunmadığını ve bunun birçok kez şirkete net bir şekilde belirtildiğini de yinelendi. Gazete, bunun ise, şirketler grubunun bu aşamada Rum hidrokarbon şirketi EİK ile işbirliği içerisinde “Idku” ile olan anlaşmayı tamamlaması konusunda hareket etmesi için üretim paylaşımı sözleşmesinin bazı şartlarının gözden geçirilmesi amacıyla müzakereler yapılmasını, ihtimal dışında bırakmadığını belirtti.

Gazete, Rum siyasi parti başkanlarının konudan haberdar edildiklerini de ekledi.

İSRAİLLİLERİN TALEBİ MANTIKSIZ BULUNDU

Bu arada gazete, Rum Haber Ajansı KİPE’ye dayanarak, Rum hükümet kaynaklarının, İsraillilerin Afrodit yatağının geliştirilmesinde söz hakkına sahip olmayı istemelerini mantıksız olarak nitelendirdiklerini yazdı.

Gazete, Afrodit yatağına yakınlarındaki “İsie” hedefindeki konsorsiyuma iştirak etmekte olan “Israel Opportunity” şirketinin, İsrail hükümetini, iki yataktan ortaklaşa istifade edilmesi konusunda devletlerarası bir anlaşma imzalanmaması durumunda, Afrodit yatağının değerlendirilmesinin ilerleyemeyeceği konusunda bilgilendirdiği yazdığını aktardı.

Bu arada, gazete, şirketin 2013 yılında Tel Aviv borsasına ve “İsie” hedefine yaklaşık 0,3 trilyon metreküp “önemsiz” miktarda doğal gaz bulunduğunu bildirdiğini anımsattı.

Gazeteye göre, Rum hükümetinden bir kaynak KİPE’ye yaptığı açıklamada, İsraillilerin talebinin mantıksız olduğunu çünkü İsraillilerin kendilerinin resmi olarak “İsie” hedefinde keşfedilen doğal gazın önemsiz olduğunu kabul ettiklerini ekledi.

Gazeteye göre, AKEL partisi ise açıklamasında, hükümetin 5 yıldır yaptığı tek şeyin doğal gazdan ortaklaşa istifade edilmesine dair anlaşma konusunda İsrail’le yaptığı temas ve görüşmelerin reklamını yapmak olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, AKEL, hükümetin iki MEB’in sınırlarında bulunan yatakların geliştirilmesine ilişkin meseleleri düzenleyebilecek olan İsrail hükümetiyle bir anlaşma imzalamayı başaramadığını ekledi.

Fileleftheros gazetesi de haberinde, Noble şirketinin, Mısır’a doğal gaz satışı konusunda hiçbir yorum yapmadığını yazdı.

Noble şirketinin, Afrodit yatağından Mısır’a doğal gaz satışı prosedürleriyle ilgili Rum hükümetine yönelik talepleri konusundaki haberlerle ilgili herhangi bir yorum yapmak istemediğini kaydeden gazete, öte yandan Rum Başkanlık Müsteşarı Vasilis Palmas’ın, Radıo Active’e yaptığı açıklamada, Noble şirketinin Rum Yönetimiyle olan paylaşım anlaşmasının yeniden müzakere edilmesi konusunda talepte bulunduğunu teyit ettiğini ekledi.