Rum Hidrokarbon Şirketi Başkanı Tula Onufriu, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde bulunan 12’inci parseldeki Afrodit yatağından ilk doğal gaz üretimi yapılması için, 2020 yılını hedeflediklerini söyledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan demecinde, bunun yanı sıra, “Kıbrıs” için en iyi anlaşmaları yapmayı güvenceye almalarının daha önemli olduğuna dikkati çeken Onufriu, Mısır piyasasına doğal gaz satılmasına ilişkin ticari anlaşmalar yapılması ve doğal gazın taşınması için denizaltı altyapıları inşa edilmesiyle ilgili görüşmelerin ise, başladığını ifade etti.

Bugünkü koşulların, Afrodit yatağından doğal gaz üretimi yapılmasına ilişkin zaman takvimlerinin 2020-2022 yılları arasında dalgalandığını gösterdiğini ifade eden Onufriu, “Kıbrıs’ın” enerji konusunda, bölgedeki işbirlikleri için katalizör olduğunu da iddia etti.

Güney Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma terminali inşa edilmesi perspektifinin, büyük ölçüde gelecekte yapılacak sondajlara bağlı olacağını da dile getiren Onufriu, demecinde, İsrail-Türkiye ilişkilerinin yeniden yakınlaşması ve normalleşmesine de değindi.

İsrail’den Türkiye’ye “Kıbrıs” üzerinden doğal gaz ihracatı yapılmasına ilişkin olası bir boru hattı konusuna da değinen Onufriu, bunun doğal olarak Güney Kıbrıs’ın buna rıza vermesi, aynı zamanda Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında kaçınılmaz olarak bazı devletlerarası görüşmeler ve anlaşmalar yapılması gerekeceği anlamına geldiğini belirtti.

Onufriu, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte, perspektiflerini, aynı zamanda yatırım ortamlarını daha da güçlendirecek daha fazla seçeneği görebileceklerini de sözlerine ekledi.