Fileleftheros gazetesine göre Çevreciler Ekologlar Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis, Akama yarımadasını ziyaret edenlerin sık sık İngilizlerin eskiden yaptığı tatbikatlardan kalma patlamamış mermilerle karşılaştığını savundu.

İngilizlerin tatbikatlarını sonlanmasının ardından askeri faaliyetleri kapsamında patlamamış mermileri ve diğer kalıntıları denizden ve karadan temizleme çalışmalarını üstlendiğini, ancak bu çalışmanın tamamlanmadığını söyleyen Perdikis, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’e buraların temizlenmesi için Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) organize edilmesinin planlanıp planlanmadığına dair soru yöneltti.

Fokaidis verdiği yanıtta, arşive göre İngilizlerin 2000 yılından 2003 yılına kadar kısmi olarak Akama atış alanını temizlediğini kaydederek, RMMO’nun bu çalışmalara katılmadığını belirtti.

Çalışmanın tamamlanıp tamamlanmadığı konusunda da bir bilgilerinin olmadığını söyleyen Fokaidis, gerekli bilgilerin edinilmesi ve olası yeni faaliyetlerin kararlaştırılması için konunun RMMO Genel Kurmaylığı’nın İngiliz Üsleriyle yapacağı toplantıda gündeme getirileceğini söyledi.

Fokaidis, Akama yarımadasının olası patlamamış mermilerden temizlenmesi için RMMO’nun organize edilmesi konusuna da değinerek, bu dönemde böyle bir olanağa sahip olmadıklarını belirtti.

Fokaidis, bu tür görevleri yapmaktan sorumlu birimin, mayın tarlalarıyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü ve personel az olduğu için başka bir görev üstlenemeyeceğini ifade etti.