Türk araştırma gemisi BİLİM 2’nin, dün Kıbrıs’a doğru yöneldiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, geminin yaydığı sinyalin, fark edilmemek için Karpaz’ın biraz dışında, kuzey kesimde kaybolduğu belirtilirken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne ait olan geminin, Kıbrıs’ın deniz bölgesinde araştırmalara başlamasının beklendiğini ileri sürdü.

Gazete, geminin 2013 yılının Mayıs ayında da bölgeye gönderildiğini ekledi.

EASTMED PROJESİ UYGULANABİLİR VE REKABETE AÇIK

Öte yandan gazete, başka bir haberinde ise, Güney Kıbrıs ve İsrail MEB’lerinden, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşınmasına ilişkin EastMed deniz altı boru hattı projesinin inşası ve kullanılmasının, teknik açıdan uygulanabilir bir proje olmasının yanında, ekonomik açıdan da rekabete açık olduğunu yazdı.

Gazete, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail’in enerji konularından sorumlu bakanlıklarının genel müdürlerinin dün Atina’da üçlü bir görüşme gerçekleştirdikleri ve bugüne kadarki çalışmaları analiz ederek, yukarıda ifade edilen sonuca vardıklarını belirtti.

Gazete, EastMed deniz altı boru hattı projesinin, gelecekte yapılacak keşiflere bağlı olarak karar verilen diğer çözümler içerisinde, doğal gaz ihracatı için Güney Kıbrıs açısından alternatif ve/veya ek bir tercih olabileceğine de dikkati çekti.

Deniz altı boru hattı planlamasının ileriye götürülmesine İsrail’in güçlü destek verdiğini yazan gazete, İsrail’in Avrupa’ya yönelik önemli ve güvenli bir doğal gaz ihraç yoluna sahip olacağını kaydetti.

Öte yandan gazete, bu çözümün, İsrail için, doğal gaz ihracatına ilişkin diğer seçenekler karşısında, hem politik, hem ekonomik, hem de jeopolitik avantajlara sahip olduğuna da işaret etti.

Gazete, üç ülkenin enerji bakanlıklarının temsilcilerinin, EastMed denizaltı boru hattı projesi planının ileriye götürülmesi için, Avrupa Komisyonu tarafından da buna güçlü destek verilmesinin özellikle önemli olduğu değerlendirmesinde bulunduklarını yazdı.

Gazete, bunun öncesinde İsrail Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Shaul Meridor ile Rum Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelyos Himonas’ın geçtiğimiz Salı günü Güney Kıbrıs’ta bir araya geldiklerini, bunun akabinde ise birlikte Atina’ya gittiklerini ekledi.

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, İsrail Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Shaul Meridor ile Rum Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelyos Himonas’ın geçtiğimiz Salı günü Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri görüşmenin konusunun, sözde Rum MEB’i içerisinde yer alan “Afrodit” yatağı ile İsrail MEB’inde bulunan “Yishai” yatağının değerlendirilmesine ilişkin yollar bulunması olduğunu yazdı.

Bahse konu görüşmenin, bu alanlardaki ortak projelerin yolunu açacak  anlaşmanın sonuçlandırılmasına yönelik olduğunu yazan gazete, devamla “Israel Hayom” gazetesine dayanarak, bu projeyle ilgili tartışmaların, İsrail açıklarındaki Leviathan yatağının geliştirilmesi ve İsrail’in önümüzdeki ay daha çok araştırma hakkı verme konusundaki kararı ışığında arttığını ekledi.

HÜKÜMET ŞİRKETLERLE TOTAL’İN SONDAJI KONUSUNDA ANLAŞTI

Politis gazetesi ise “Limanda Sükûnet- Hükümet Şirketlerle Total’in Sondajı İçin Anlaştı” başlıklı haberinde, Fransızların sözde Rum MEB’indeki 11 numaralı parselde gerçekleştirmeyi planladıkları sondaj için, Limasol limanında kendilerine teknik destek verilmesi konusunda, Rum EDT Offshore şirketiyle Fransız Total şirketi arasında 6 Ekim’de imzalanan anlaşmanın normal bir şekilde uygulanacağı ve 2017 yılının Kasım ayında da tamamlanacağını haber verdi.

“Elindeki bilgilerin”, bu gelişmeye, bir diğer ifadeyle DP World- GAP Vassilopoulos konsorsiyumunun (Total ile EDT arasındaki) anlaşmaya itirazının akabinde ortaya çıkan sorununun aşılmasına Rum Ulaştırma Bakanlığı ile kişisel olarak Rum Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in çabalarının yol açtığını yazan gazete, bahse konu konsorsiyumun, limandaki çalışmaların özelleştirilmesinin akabinde, liman hizmetleri sağlama konusunda imtiyaz hakları elde ettiğini anımsattı.

DP World- GAP Vassilopoulos konsorsiyumunun, EDT ile Total’in destek hizmetleri için imzaladığı anlaşmaya tepki gösterdiğini yazan gazete, konsorsiyumun, bazı çalışmaların, kendisinin Limasol limanında liman hizmetleri sağlanmasına ilişkin olarak, hükümet ile imzaladığı sözleşme aracılığıyla elde ettiği hak ve yetkilere dahil olduğunu savunduğunu iletti. 

Öte yandan hükümetin DP World- GAP Vassilopoulos konsorsiyumuyla vardığı anlaşmanın, devlet için ekonomik maliyeti olmayacağını yazan gazete, bir diğer ifadeyle, EDT Offshore’un Total’e sağlayacağı hizmetler için DP World- GAP Vassilopoulos konsorsiyumunun tazmin edilmeyeceğini kaydetti.

Gazete, “elindeki bilgilerin”, devlet ile konsorsiyumun, aralarında, EDT ile TOTAL’in arasındaki anlaşmanın herhangi bir emsali olmayacağı konusunda anlaştıkları yönünde olduğunu da ekledi.