Atina’da temaslarda bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Hükümeti’nin, Yunanistan’ın yeni kredi sözleşmesiyle ilgili gösterdiği çabalar karşısındaki tutumunun ne olduğunu bilmediğini söyleyerek eleştirel açıklamalarda bulundu.

Rum Hükümeti Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos da Hükümet adına yaptığı açıklamada Kirpianu’nun bu sözlerine tepki gösterdi.

Alithia gazetesine göre Kiprianu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda, AKEL’in Çipras Hükümeti’nin AB karşısında ekonomiyle ilgili gösterdiği çabaları desteklediğini belirtti.

Rum Hükümetinin tutumu konusunda ise “Jekyll ve Hyde” (“Dr. Jekyll ve Bay Hyde” romanı)  yaklaşımının söz konusu olduğunu iddia eden Kiprianu, Anastasiadis’in kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarda Yunan Hükümeti’nin çabalarını desteklediğini, Rum Maliye Bakanı’nın ise bakanlık toplantıları ve kamuoyu önünde tamamen farklı açıklamalar yaptığını söyledi.

Kiprianu, devamında, Rum Hükümeti’nin gerçek tezinin ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Öte yandan Papadopulos açıklamalara yanıt vererek AKEL’in ülke içindeki siyasi anlaşmazlıkları Yunan topraklarında dile getirmesini “üzücü” olarak nitelendirdi.

“Kiprianu’nun, Kıbrıs Rum parti lideri olarak, tarihinde ilk kez Yunan topraklarında Rum Hükümeti’ni Yunanistan’ı yeterince desteklememekle suçlayarak Atina ile Güney Lefkoşa arasındaki mükemmel ilişkilerini koparmaya çalışmasının can sıkıcı olduğunu” ifade eden Papadopulos, Çipras’ın Güney Kıbrıs ziyaretinde gerek AB zirve toplantısında gerekse Euro Grubu toplantısındaki tutumlarından dolayı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Güney Kıbrıs’a teşekkür ettiğini anımsattı.

Habere göre DİSİ’den yapılan açıklamada ise, Kiprianu’nun partisel hedeflerine hizmet etme çabasıyla Güney Kıbrıs-Yunanistan ilişkilerini haksız yere bozabileceğini düşünmeden hareket ettiği belirtildi.

Diğer haberlere göre Atina temasları çerçevesinde dün bazı siyasi parti liderleriyle de görüşen Kiprainu, bugün de ziyaretlerine devam edecek.

Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla verdi:

Fileleftheros: “Lefkoşa Jekyll ve Hyde Rolünde… Kiprianu Anastasiadis Hükümeti’nin Atina Karşısındaki Tutumunu Eleştirdi… Yunanistan’ın Çabaları Konusunda ‘Başkan Başka Söylüyor, Maliye Bakanı Başka’ ”

Simerini: “Yunan Topraklarında ‘Kıbrıs’ Savaşı… Kiprianu’nun Atina’da Yaptığı Açıklamalardan Dolayı Hükümet-AKEL Arasında Anlaşmazlık”

Politis: “Atina’nın Ortasında Da Kavga… Kiprianu’nun Açıklamaları Hükümette Rahatsızlık Yarattı”