Çözümün ekonomik yönü, Rum yönetimi ve siyasi partiler arasında tartışma konusu oldu.

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, çözümün ekonomik yönüyle ilgili incelemelerin sadece mülkiyetle ilgili olanlara değil, gerçek verilere dayanacağını, ekonominin bütün yönlerini kapsayacağını söyledi.

Sözcü Hristodulidis, meselenin siyasi partiler düzeyinde bir tartışma konusu olmadığını, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ısrarı üzerine çözümün maliyetine, gerçek ekonomi için ne anlama geleceğine dair net görüntü verecek somut sonuçlara ulaşabilmek için veri toplamaya başladığını açıkladı.

Fileleftheros’un haberine göre her iki bankadan heyetlerin 12 ve 18 Aralık’ta Ada’yı ziyaret ederek çalışmaya başladığını hatırlatan Hristodulidis “yapılmakta olan inceleme ve araştırma sadece mülkiyetle değil Kıbrıs sorununun tamamıyla ilgilidir. Teknik incelemeler için gerekli veriler toplanmaya başladı” dedi.

DİSİ

DİSİ Başkanı Averof Neofitu “Başkan Anastaiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üniter devletten federal devlete dönüşümünden ortaya çıkacak yeni yapıların bütçe ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olması, açık oluşmaması ve kamu borcunun artmaması için ciddi bir inceleme yapılmak üzere IMF’nin müdahilini istemekle iyi etti” dedi.

AKEL

AKEL “çözümün maliyeti, bunun için çalışmamamızı haklı göstermez” vurgusunu yaptı ancak “çözümün finansmanı için memorandum reçetelerini” kabul etmeyeceğini açıkladı. AKEL, çözümün ekonomik yönünün ortaya konuluş biçiminin, çözümün maliyeti yüzünden fiili durumun devamının kabul edilmesi maksadına mı hizmet ettiği sorularını gündeme getirdiğine işaret etti; “Her fırsatta alkımız arasında korku sendromları işleyenler sürdürülebilir ve işleyebilir bir çözümden ortaya çıkacak önemli menfaatleri görmezden geliyor” vurgusunu yaptı.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar İttifakı çözümün 25 milyara ulaşacak bir maliyeti olacağına işaret ederek “böyle bir krediyi ödemek için kaç memorandum, kaç vergi mükellefi nesil gerekecek. Yeni ve ağır bir ekonomik tıraşlama dayatmak için insan haklarının ve demokratik özgürlüklerin tıraşlanmasını müzakere ediyorlar” iddiasında bulundu.

EKOLOGLAR

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “çözüm maliyeti bu fahiş meblağa ulaşırsa, 8-10 milyara ulaşan 3 yıllık memorandumun etkileri dikkate alındığında, Kıbrıs halkında ancak sarsıntı yaratabilir. Yeni oluşumun toplam kamu borcu 60 milyarı, yani Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 400’ünü aşabilir” görüşünü ortaya koydu.

IMF VE DÜNYA BANKASI İNCELEMELERİNİN KAPSADIĞI ALANLAR

Öte yandan Simerini “Raporlar Nereye Odaklanıyor… Çözümün Hangi Yönleri Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Tarafından İnceleniyor” başlıklı haberinde, aynı yayın grubuna bağlı SİGMA TV’nin dün akşam “çözümün, IMF ve Dünya Bankası’nın ilgilendiği yönlerini” açıkladığını belirterek özetle şu detayları verdi:

“IMF incelemesinin kapsayacağı yönler:

1-Kıbrıs’ın makroekonomik çerçevesinin geliştirilmesi, 2-Bütçe politikası ve bütçe çerçevesi, 3-Para-finans politikaları, 4- Parasal konular ve kamu borcu yönetiminin finansal yönleri.

Dünya Bankası incelemesinin kapsayacağı yönler:

1-Kıbrıs sorununun halli konusunda teknik destek, 2-Yeniden birleşmenin ekonomik olgularını değerlendirme, 3-Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta bankacılık sektörü, 4-Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta kamu yönetimi ile ilgili olgular.”

Bu iki incelemenin birlikte ilerlediğini çünkü ortaya çıkacak verilerin, federal devletin sürdürülebilirliği açısından çok önemli olacağını belirten gazeteye göre incelemeler tamamlandığında raporlar Kıbrıslı Türk ve Rum müzakerecilere verilecek. Rapordaki bulgular iki tarafça değerlendirilebilecek öneriler olacak ve hiçbir şekilde yayımlanmayacak.

Alithia gazetesi, partilerin, çözümün ekonomik yönüyle ilgili görüşlerini “Çözümün Maliyetiyle İlgili Sürtüşme” başlığıyla okurlarına aktardı.