AKEL, “ekspres prosedürlerle çözüm tertipleri konusundaki bilgiler büyük endişe yaratıyor, müzakere prosedürüne Talat-Hristofyas döneminde kaldığı yerden devam edilmesi gereğini daha da ivedi hale getiriyor” görüşünü ortaya koydu.

Haravgi’nin haberine göre görüşünü, Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis aracılığıyla açıklayan AKEL, müzakerelere Talat-Hristofyas döneminde kaldığı yerden devam edilmesini “üçüncü taraflar kendi istedikleri gibi düzenleme ve tertipler yapmadan, kısa zamanda çözüm perspektifinin mümkün olmasının tek yolu” görüyor.

Lukaidis bugün tarafların görüşleri arasında büyük uçurum varken prosedürün sıfırdan başlaması halinde, süratle ancak “üçüncü taraflarca dayatılacak” bir çözüme gidileceğine işaret etti.

Müzakerelerin KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından başlayacağı yolunda herhangi resmi bir bilgisi bulunmadığını söyleyen Lukaidis özetle şunları ekledi:

“Birkaç ay içerisinde çözüme varmamız hedeflendiği doğruysa, haklı soru işaretleri doğar. En kısa zamanda çözüm istiyoruz ancak bu, ilkelere ve uzlaşılmış çerçeveye dayanması gereken çözümün özü aleyhine olamaz. Başkan Anastasiadis’i, müzakereler yeniden başlarsa, küçük partizan maksatları bir kenara bırakıp tamamen halkın çıkarı temelinde hareket etmeye çağırıyoruz. Aksi halde kontrol dışı durumlarla karşı karşıya kalırız.”

Politis haberi “AKEL Çözüm İçin ‘Ekspres-Prosedür’ Olması Halinde Dikkatli Olunmasını Tavsiye Ediyor... ‘Üçüncü Taraflara’ Hiçbir Tertip İmkanı Bırakılmasın” başlığıyla aktardı.