AKEL ile DİKO arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili tezleri konusunda yeni bir tartışma başladığı haber verildi.

Politis gazetesi, iki parti arasındaki anlaşmazlığın DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un “Bazı kişiler, özellikle AKEL ve DİSİ liderliklerinde, Türkiye’nin çözüm istediği ve sorunun Kıbrıslı Rumlar olduğu inancını taşıyorlar” şeklindeki sözlerinin ardından başladığını belirtti.

Haber göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Papadopulos’u, AKEL’in  siyaset ve tezlerini çarpıtmakla suçladı.

Türk uzlaşmazlığını ifşa eden tezlerin olduğu gibi, Türk planlamalarını kolaylaştıran tezlerin olduğuna işaret eden Lukaidis, DİKO’nun tezlerini ikinci kategoriye yerleştirdi.

Papadopulos’un atıfta bulunduğu olası strateji değişikliğiyle ilgili örnekler de veren Lukaidis, Kıbrıs sorununda iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümünü terk etmenin, Kıbrıs sorununun çözümüne yardım etmemekle kalmayıp, “işgal ve istilanın” kalıcılaşmasına yol açacağını savundu.

DİKO ise bu açıklamalar üzerine verdiği yanıtta, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun  İstanbul’daki görüşmede Türkiye’nin çözüm isteğini dile getirdiğini belirterek, “bizim tarafın ezelden gelen tezlerini teşkil eden çeşitli konularda iknaların gerekeceğini” ifade ettiğine işaret etti.

Bu açıklamayla Kiprianu’nun Kıbrıslı Rumların çözüm istemediği tezini benimsediğini savunan DİKO, Kiprianu’nun aksine kendi partilerinin Kıbrıslı Rumların çözüm istediği ve Türkiye’nin sorun olduğuna inandığını belirtti.