Fileleftheros gazetesine göre AKEL ile EDEK, Noble Energy ve British Gas (BG) ile birlikte Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 12’inci parselin ortaklarından olan Delek şirketinin, sözleşmedeki değişiklik nedeniyle Mayıs ayına kadar 12’inci parselde başka sondaj yapılmayacağı konusunda geçtiğimiz pazar günü Tel Aviv borsasına resmi bilgilendirmede bulunduğuna dair haberin ardından açıklamalarda bulundular.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, BG’nin Noble Energy’nin haklarının yüzde 35’ini satın almasıyla ilgili değerlendirmelerinin olumlu olduğunu belirtti.

Bu gelişmeyle Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine bir “dev”in daha müdahil olduğuna ve Noble’ın yatağı geliştirme yönünde gerekli sermayeyi bulma olanaklarının güçlendirdiğine dikkat çeken Lukaidis, ancak Rum Hükümeti’nin sözleşmenin değiştirilmesinde sağladığı kolaylıklarla emsal oluşturduğunu ve şirketlere, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek için bahaneler sağladığını iddia etti.

Lukaidis, Rum Hükümeti’ni, siyasi güçler ve Meclis’i gelişmelerle ilgili bilgilendirmemekle de eleştirdi.

EDEK ise yayımladığı açıklamada, hidrokarbonlarla ilgili gelişmeler konusunda Rum Hükümeti’nden bilgi talep etti. 

EDEK, ayrıca Meclis’te temsil edilen tüm partilerden temsilcilerin yer alacağı hidrokarbonlarla ilgili Ulusal Danışma Komitesi’nin kurulmasını de istedi.