AKEL ile Rum Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs’ta 14 aya düşürülen askerlik süresi ve diğer reorganizasyon çalışmalarıyla, Kıbrıs sorunu müzakereleri arasındaki bağlantı konusunda zıtlaştığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, AKEL’in, bir yandan 2016 yılının çözüm yılı olduğundan bahsedilirken, diğer yandan askerlik süresinin kısaltılması ve Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) buna benzer reorganizasyon çalışmaları yapılmasının çelişki olduğunu belirttiğini ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nde ne RMMO, ne Türk askeri, ne de İngiliz üslerinin olması gerektiği tezini yinelediğini yazdı.

Gazete, DİSİ ile hükümet kanadının, AKEL’in bu söylemine yanıt vererek, RMMO’nun reorganizasyonunun, müzakerelerden bağımsız ilerlediğini ve şayet Kıbrıs sorunu Kasım ayına kadar çözülmezse, RMMO’ya alınacak yeni celple ilgili sürecin mevcut şekliyle devam edeceğini belirttiğini kaydetti.

Öte yandan Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis de, adada çözüm ve yeniden birleşmeden sonra da küçük bir askeri gücün kalabileceğini söyledi. Yeorgiadis, RMMO’nun reorganizasyonunun, hiçbir şekilde Kıbrıs sorununun çözümü olasılığıyla karşı karşıya gelmediğini de belirtti.

Öte yandan Alithia gazetesinde yer alan bir haberde de, Yeorgiadis’in, askerlik süresinin kısaltılmasının devlete mali avantaj sağlayacağını söylediği kaydedildi.