AKEL, Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından bugün Ankara’da imzalanacak olan KKTC ile Türkiye Hükümetleri Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşma’ya tepki gösterdi, “bizi bağlamaz” dedi.

Politis “Bizi Bağlamaz… AKEL: Suya Ancak Federal Kıbrıs İmza Atar” başlıklı haberinde AKEL’in, Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis aracılığıyla KKTC-Türkiye hükümetler arası anlaşmanın “Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına ilave ciddi sorun yaratacağı” iddiasında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Lukaidis, Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun yönetimi konusunu yorumlayan ilk Rum partisinin AKEL olduğuna dikkat çekerek “Kıbrıs Türk tarafı imzalanacak anlaşmanın çözümden sonra geçerli olmaya devam etmesinde ısrarlı olması halinde müzakerelerde sorun yaratabilir”  dedi ve bugün atılacak imza ile üstlenilecek hiçbir taahhüdün Rum tarafını bağlamayacağını savundu.

KKTC-TC hükümetleri arasındaki su temini ve yönetimiyle ilgili anlaşmayı “suyla ilgili yasadışı, neo-sömürgeci içerikli anlaşma Kıbrıs Rum tarafını bağlamaz”  diyen Lukaidis şunları da söyledi:

“Türkiye ile sahte devlet arasında imzalanması beklenen ‘anlaşma’ Kıbrıs sorununun çözümü için harcanan çabaya ilave ciddi bir sorun yaratıyor. Söz konusu anlaşma, kabul edilemez ve sömürgeci içeriği nedeniyle Kıbrıslı Türkler arasında bile yoğun tepkilere neden olurken, bizden kabul etmemiz beklenmemelidir.

Meselenin göğüslenmesinin tek yolu ilgili devletlerarası anlaşmanın federal Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye arasında yapılması ve elbette Kıbrıs sorununun uzlaşılmış çözüm çerçevesine ve ilkelerine uygun olmasıdır. Türkiye-sahte devlet ‘anlaşmasının’ çözümden sonra kabul edileceği düşünülmesi gerçek dışıdır ve bu tür eğilimler, kavşak noktasında bulunan müzakere prosedürüne ölümcül darbe vuracaktır.”

Haravgi haberi “Suyla İlgili Anlaşma Bizim Taraf Açısından Bağlayıcı Değildir… Türkiye-İşgal Bölgeleri Arasında Yoluna Konulan Şey Neo-Sömürgeci Niteliktedir” başlığıyla aktardı.

Fileleftheros,“Suyun Yönetimi İçin Davutoğlu’na Koşuyorlar… Türkiye ve Sahte Devlet Bugün Anlaşma İmzalıyor… AKEL: Yasadışı, Neo-Sömürgeci İçerik” başlığını attı.