AKEL, Rum yönetiminin, bir yandan 2016 içerisinde çözümden söz ederken bir yandan 3 bin profesyonel asker alacak olmasının Rum tarafının müzakerelerdeki itibarını sarsacağına vurgu yaptı.

Haravgi “Yasasız, Tüzüksüz ve Hizmet Plansız Askere Alımlar… Kıbrıs Rum Tarafının İtibarına ve Milli Muhafız Ordusu’nun Savaş Kabiliyetine Etkileri Olacak” başlıklı haberinde, AKEL’in 3 bin profesyonel asker alımı kararının, Kıbrıs müzakereleri kritik bir noktada olduğu, yanlış bir konjonktürde gündeme getirildiğine vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, 2016 içerisinde çözüm açıklamaları yapılırken ve Kıbrıs Rum tarafının değişmez tezi tam askersizleştirme olmasına rağmen 3 bin profesyonel asker alımı kararının uygun olmadığına vurgu yaptı.

Stefanu, profesyonel orduya geçişle ilgili siyasi mesele yanında başka konular da gündeme geldiğine dikkat çekerek şu soruları yöneltti:

“Profesyonel asker alımları hangi kriterlerle, hangi ödenekle ve hangi yasa ve tüzükle yapılacak? Askerlik süresinin azaltılmasıyla Milli Muhafız Ordusu’nun savaş kabiliyetini kaybetmemesi için hangi plan yapıldı, ne zaman yürürlüğe konuldu?”

Stefanu, bu sorulara verecek cevabı olmadığı için susan Rum yönetiminin “gerek Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerdeki itibarına, gerek Milli Muhafız Ordusu’nun ve ülke savunmasına yapacağı olumsuz etkilere kayıtsız kaldığını” da vurguladı.

Öte yandan Politis “Birkaç Gün İçin Dışarıda Kaldılar” başlıklı haberinde Rum yönetiminin, profesyonel asker alımları için başvuru kabulüne 2 Haziran’da başlayacağını ancak 28 Haziran’da terhis olacak 2014/2 celbi mensuplarının profesyonel askerliğe başvurma hakkı olmayacağını bildirdi.

Habere göre başvuru için askerlik hizmetinin yapılmış olması şartı arandığından, 28 Haziran’da terhis olacaklarla birlikte, 2015/2 celbi mensuplarının da profesyonel askerliğe başvuru hakkı kazanabilmesi için ilgili yasada değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Gazete profesyonel askerliğe ilginin yoğun olduğunu, çok sayıda talibin bilgi almak üzere, Rum Savunma Bakanlığı sitesine ve askere alım ofislerine başvurduğunu haberine ekledi.

GÜNEY’İN ASKER SAYISI TOPLAM 62 BİN 950

Simerini Rum Stratejik Araştırmalar Merkezi (KİKEM) Başkanı Dr. Aristos Aristotelus’un “Kıbrıs’ta Askeri Güçler 2016” başlıklı yıllık raporunda Güney’deki toplam askeri insan gücünün 62 bin 950’ye ulaştığına dikkat çekti.

Gazete “Güçler Dengesizliği” başlığıyla aktardığı haberinde RMMO’da, insan dinamiği, örgütlenme, teknolojik imkân ve silah açısından gerekli denge düzenlemeler yapılmadan askerlik süresinin azaltılmasını eleştiren Aristotelus’un,  oluşması muhtemel boşlukların doldurulması için seferilere daha çok yüklenileceği kanaatine yer verdi.

Habere göre RMMO’nun, 500 civarına azalan asker sayısının toplamda 12 bin, seferi sayısı da 50 bin civarındadır. 950 kişilik Yunan Alayı mevcudu ile birlikte Güney’in toplam asker sayısı 62 bin 950’ye ulaşıyor.

RMMO DENİZ ÜSSÜNÜN BALIKÇILARLA İMTİHANI

Fileleftheros “Deniz Üssüne Ağ Atıyorlar… Avlanmaya Son Vermek İçin Alanı Yasak Bölge İlan Ettiler”  başlıklı haberinde RMMO’nun, Mari’deki (Tatlısu) “Evangelos Florakis Deniz Üssü” deniz alanında ağ döşeyerek ve başka yöntemlerle avlanmaya giden profesyonel ve amatör balıkçılarla baş edemeyince Rum Bakanlar Kurulu’na söz konusu alanı “yasak bölge” ilan ettirdiğini bildirdi.

Habere göre üs güvenlik görevlileri avlanmak için bölgeye giden profesyonel ve amatör avcıları uyarmasına, polise şikayet ve hatta tehdit etmesine karşın sonuç alamayınca Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis Rum Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında deniz yönünden üs girişini “yasak bölge” ilan ettirdi.

Yasak bölge kararının, “herhangi bir yasak bölgeye yazılı izni olmadan giren, yaklaşan,  gözleyen, fotoğrafını çeken, plan hazırlayan, geçiş yapan suç işlemiş olur ve cezası 6 ay hapistir” denilen yasa tahtında alındığına dikkat çeken gazete hem üssün yasak bölge ilan edilen deniz bölgesinin işaretlendiği fotoğrafa da yer verdi.