Simerini gazetesine göre, AKEL Milletvekili Aristos Damianu, AKEL olarak BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in, iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon zemininde BM çatısı altındaki Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına yönelik yeniden teyidinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Damianu, buna eş zamanlı olarak, “her gidişatta ve özellikle uluslararası unsur ile Avrupa’ya çözüm anahtarının, ülkenin büyük bir bölümünü ‘yasa dışı olarak elinde bulunduran, barışçıl yeniden birleşme ve bağımsızlık perspektiflerinin yaratılmasını engelleyen’ Ankara’nın elinde bulunduğunun gösterilmesi gerektiğini” de savundu.

Rum Vatandaşlık İttifakı ise açıklamasında, Eide’nin, tek garantör ülke olarak gördüğü Türkiye’ye iyi niyet sertifikası verdiğini, Türkiye’yi ayrıca İngiltere ve Yunanistan ile birlikte aynı kefeye koyduğunu belirtti.

Rum Vatandaşlık Hareketi ayrıca Eide’nin, Türkiye ile sadece garantörlük konusunun görüşüleceğinden bahsettiğini ayrıca Kıbrıs sorununu “işgal sorunu olarak” değil iki toplumlu anlaşmazlık şeklinde ortaya koyduğunu da ifade etti.