AKEL, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleriyle ilgili rapor taslağında, Rum Yönetimi aleyhindeki ifadelerin arttığını iddia etti.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs İle İlgili Olumsuz İfadeler Çoğalıyor” başlığıyla aktardığı haberinde, AKEL’in, söz konusu raporla ilgili endişe duyduğunu belirttiğini; raporda tek egemenlik ve tek uluslararası vatandaşlık zeminindeki iki toplumlu ve iki kesimli federasyon ile Türk askerinin adadan çekilmesi ve Maraş’ın iadesinden bahsedilmediğini kaydettiğini yazdı.

Gazeteye göre AKEL, Münhasır Ekonomik Bölge ve Deniz Hukuku ile ilgili daha zayıf ifadeler kullanıldığını; Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleriyle ilgili 23 ve 24 numaralı başlıkların yanı sıra 5 yeni başlığın daha açılmasının talep edildiğini, Türkiye’nin Ek Protokol’e uyum sağlamasıyla ilgili ifadenin bulunmadığını ve kayıplar ile TC kökenli vatandaşlara hiçbir şekilde değinilmediğini belirtti.

Raporda, Doğrudan Ticaret’e değinilmemesinin ise olumlu bir nokta olduğuna vurgu yapan AKEL, dış politikada değişiklik yapılması ve kırmızı çizgilerden uzaklaşmadan birtakım inisiyatifler üstlenilmesi gerektiğini yineledi.