Haftalık Kathimerini “Başkan’a Kıbrıs Sorununda Yardım Eli... AKEL Genel Sekreteri Kıbrıs Türk Partileriyle Yakın İlişkilerini Değerlendiriyor, Tabana da Gelişmelerle İlgili Bilgi Veriyor” başlıklı haberinde, AKEL’li yetkililerin Kıbrıs sorununun, tarihinin en kritik dönemecinde olduğu bu dönemde Anastasiadis’le çekişmeyi bir yana bırakıp ona yardım eli uzatmakta olduğunu yazdı.

AKEL’in bu maksatla Kıbrıs Türk siyasi partileriyle (Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi, Birleşik Kıbrıs Partisi ve Yeni Kıbrıs Partisi)  arasındaki iyi ilişkileri, çözüme olumlu bakan (Kıbrıs Türk ve Rum partilerinden oluşan) bir ortak cephe kurmayı hedeflediklerine işaret eden gazete, şu vurguyu yaptı:

“Bu prosedürdeki bahis, müzakerelerin dümeninde Nikos Anastasiadis’in olmasından ve müzakere prosedürüne kuşkucu yaklaşılmasından dolayı AKEL liderliğinin parti tabanının ezici çoğunluğunun desteğini alıp alamayacağıdır.”

AKEL’in CTP ile son görüşmesinin de bu çerçevede gerçekleştiğine dikkat çeken gazete özetle şunları yazdı:

“İki partinin çabaları rutin görüşme, temas ve açıklamalarla sınırlı değil. İki parti mülkiyet ve yönetim gibi Kıbrıs sorununun çözümünün dikenli meseleleriyle ilgili çaba ve fikir ortaya koymak üzere ortak bir komite de kurdu. Bu grubun AKEL tarafından başkanı Tumazos Çelebis’tir. AKEL komitenin hedefinin müzakerelerin yerini almak değil, ‘iki lider isterse, yardımcı olmak’ olduğunu vurguladı.”

Gazete AKEL’in önümüzdeki dönemde Toplumcu Demokrasi Partisi, Birleşik Kıbrıs ve Yeni Kıbrıs partileriyle de temas edeceğine işaret etti.

Habere göre AKEL, yetkililerini bilgilendirme mekanizmasını erkenden harekette geçirdi ve bu ay içinde Merkez Komite’sini toplayarak gelişmeleri inceleyip Kıbrıs sorunuyla ilgili bir belge onaylayacak. Daha sonra bu belgeyi parti tabanı gruplarıyla tartışacak.

AKEL yetkilileri parti merkezinde bir iyimserlik havası hakim olduğunu, AKEL’in “milli davada” Rum yönetimi liderliğine verdiği desteği onaylandığını, yakın zamanda yapılan bir anketin, 2011 seçimlerinde AKEL’e oy veren parti seçmeninin yüzde 85’inin, “dümende Nikos Anastasiadis bulunuyor olsa da” AKEL’in Kıbrıs sorunundaki tavrını onayladığını gösterdiğini söylüyor.