AKEL Merkez Komitesi Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı Tumazos Çelebis “Kıbrıs sorununun ana yönlerini Kıbrıs’ta NATO garantileri ve Avrupa ordusunu da içerecek şekilde çözmeye yeltenirlerse, sol, çözüme hayır oyu vermek zorunda kalacak” uyarısında bulundu.

Haravgi “Garantilerle Çözüm Çok Kızdırır” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum tarafında yayın yapan Astra radyosuna konuşan Çlelebis’in açıklamalarına yer verdi. Gazeteye göre, Çelebis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dışında birilerinin, çözümün NATO garantisi ve Kıbrıs’ta Avrupa ordusunu da içermesinde ısrar ettiğine işaret ederek, bu konudaki uyarılarını aktardı.

“O noktaya gelirsek, sol da böyle bir çözüme olumsuz oy vermek zorunda kalacak. Diğer partiler de şu veya bu şekilde olumsuz oy verecek. Söylemek zorundayız: ideolojik, siyasi ve diğer anlaşmazlıklar, Kıbrıs sorununa solu da bağlayacak bir çözüm aracılığıyla çözülemez.

Bunları söylemek zorundayım çünkü biliyorum ki bunu bize AB dayatmıyor. Bu birilerinin bize dayatmaya çalıştığı bir ideolojidir. Çözüm istemiyorlarsa, o başka.  AB ihtiyaçları için orduya sahip olmak bir ideolojidir. Çocuklarımızı ölsünler diye nereye göndereceğiz bilmiyorum ancak her halükarda AB bizim ordumuz olmadan da yaşayabilir.”

Çelebis, “Toprak, Mülkiyet ve Garantiler” konusuna da değindiği açıklamasında, mülkiyet görüşmelerinin, müzakerelerin daha ileri süreci açısından çok kritik olduğunu belirterek, özetle şunları söyledi:

“Çünkü diğer mülkiyette konularda olduğu gibi ilerleme sağlanabilirse, adil ve sürdürülebilir çözüme varıp varamayacağımızı belirleyecek toprak, garantiler ve güvenlik gibi temel konulara girmek için geri sayımda olduğumuzu söyleyebiliriz. O zaman da Türkiye sorumluluklarıyla karşı karşıya gelecek ve karar vermesi gerekecek. Toprak ve garantiler teknik açıdan zor meseleler değil, karar verilmesi gerek.

Örneğin Toprakta göçmenlerin yarısının Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönmesine olanak tanıyacak ölçüde önemli düzenlemeler yapılması gerektiğine karar verilmeli. Böyle bir karar alınırsa o zaman toprak çözülür.

Güvenlik ve garantiler konusunda Türkiye, Kıbrıslı Türklerin güvenliği olarak adlandırdığını Kıbrıslı Rumların güvenliği aleyhine bina edemeyeceğinin farkına varmalı. Kıbrıs Rum tarafı da Kıbrıs sorununun bu kritik yönlerini Sol ile oynayarak çözemeyeceğini anlamalı. Sol’un, değişemez tezleri aleyhine çözemez.”