Haravgi “Kıbrıs Sorununda Hemen Şimdi İnisiyatif... AKEL’e Göre Durum Kritik, Kontrolden Çıkmak Üzere” başlıklı haberinde AKEL’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve diğer siyasi partilerden derhal inisiyatif isterken, AKEL’li Avrupa Milletvekili Neoklis Silikiotis’in de AB’den Türkiye’nin Navtex’ini geri çekmesi ve Doğu Akdeniz’de başka herhangi bir faaliyette bulunmaması için somut önlem almasını istediğini yazdı.

Gazeteye göre Kıbrıs sorunundaki durumunun kritik olduğuna işaret ederek, “kontrolden çıkmak üzere” uyarısında bulunan AKEL “Vardığımız noktada olanaklar tehlikeli ölçüde daraldı” vurgusunu yaparak, küçük partizan maksatların ve kamuoyu yaratma çabalarının bir kenara bırakılmasını istedi.

“SEVİLEN DEĞİL FAYDALI OL.  BU YIKIM SÜRECİ DEVAM EDERSE FECİ ETKİLERİNİN ORTAĞI OLMAK NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Öncelikle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in tezlerinde tutarlı olması, “sevilen” değil “faydalı” olması gerektiği, bunu da hemen şimdi yapması gerektiği görüşünü ortaya koyan AKEL, “bu yıkım sürecine devam etmesi halinde, peşinden gelecek –ve halen çıplak gözle görülebilen- feci etkilerin ortağı olmak niyetinde değiliz” uyarısında bulundu.

AKEL, BM Genel Sekreteri’nin Barış Gücü ile ilgili rapor taslağında Türkiye’nin Navtex yayımlamasından söz etmekle yetinilmesi ve hiçbir eleştiride bulunulmamasından hoşnutsuzluk duyduğunu da açıkladı, şu görüşe yer verdi:

“DOĞALGAZIN LÜTUF OLMAKTAN ÇIKIP BELAYA DÖNÜŞTÜĞÜ BU NOKTAYA NEDEN VARDIK?”

“Soru, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın tehlikeli biçimde derinleştiği, doğalgazın bir lütuf olmaktan çıkıp belaya dönüştüğü bu noktaya neden vardığımızdır. Anastasiadis’in başkan seçilmesinin üzerinden iki yıl geçti ve özlü müzakerelerin başlaması başarılamadı, Türk saldırganlığı her türlü sınırı aştı ve bu davranışı uluslararası unsur tarafından eleştirilmiyor, aksine uluslararasında yalnız kalan taraf  biziz. Bu süreç içerisinde doğalgaz maalesef Başkan Anastasiadis tarafından müzakere masasına konuldu ve bu da yeni Navtex’i engellemeyi başaramadı.”

Gazeteye göre AKEL Avrupa Milletvekili Silikiotis de Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne, AB’nin neden Ankara’nın Navtex’i geri çekip Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisini bölgeden uzaklaştırmaya çağrıldığı kararı değerlendirmek yerine pasif kaldığı sorusunu yöneltti.

Politis AKEL’in yukarıda kaydedilen açıklamasını okurlarına “AKEL Başkan’dan ve Partilerden Kıbrıs Sorununda İlerlemelerini İstiyor... Kontrolden Çıkmadan Önce...” başlığı altında özetledi.

Fileleftheros da Silikiotis’in Pazartesi günkü inisiyatifini “Neoklis Silikiotis: AB Meydan Okumalar Karşısında Pasif  Kalmamalı” başlığıyla aktardı.