Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çözüm müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri görüşmede ilk kez toprak konusunun da ele alındığı iddia edildi.

Politis gazetesi, “Toprak Konusuna Girdiler – Dönüşümlü Başkanlık ve Mülkiyet Anlaşmazlıkları Sürüyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri görüşmede, toprak konusunun da ilk kez ele alındığını ileri sürdü.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşmede müzakerelerin tüm başlıklarını ele aldıklarını ve liderlerin, uzlaşmazlık bulunan konuların siyasi görüşülmesine geçmekte olduklarını belirtirken, toprak konusunun  da dün ilk kez görüşülmeye başlandığını savundu.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı, toprak konusundaki müzakereye “ Ne kadar çok toprak Kıbrıs Rum idaresine iade edilirse ya da özel statü bölgesine katılırsa, mülkiyet sorununun çözümünün de o kadar kolaylaşacağı” teziyle başladı.

Gazete, Akıncı’nın dünkü basın toplantısında toprak konusuna değinmemesinin, bu konunun görüşülmesinin henüz başlangıç aşamasında olduğunun bir göstergesi olduğu yorumunda bulundu.

UZLAŞMAZLIKLAR

Gazete, liderlerin dünkü görüşme sonrası yaptıkları açıklamalarda iyi niyetlerini koruduklarını belirtirken, taraflar arasındaki uzlaşmazlık noktaları olduğunu iddia ettiği bir dizi unsura da değindi.

Haberde, mülkiyet başlığında “kullanıcılar” konusunda uzlaşmazlığın sürdüğü; Kıbrıs Türk tarafının, “Kıbrıslı Türkler veya çözümden sonra Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşlığını alabilecek yerleşikler (T.C kökenlikler) dışındaki kişileri de kullanıcılara eklemek istediği” iddiası yer aldı.

Kıbrıs Rum tarafı ise taşınmazın ilk sahibinin mülkiyet hakkının çözüm için temel teşkil ettiği tezini sürdürdüğü ifade edildi.

Yönetim başlığında ise Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlıkta ısrar ettiğini ve bunu siyasi eşitliğin sağlanması olarak gördüğünü belirten gazete, Kıbrıs Rum tarafının buna yanıtının ise “siyasi eşitliğin, Kıbrıslı Türklerin ülkenin yönetimine katılımını sistemleştiren federasyon sistemince sağlandığı” şeklinde olduğunu savundu.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalara da yer verdi.

Habere göre, Anastasiadis açıklamasında, “tüm başlıkların görüşüldüğünü” belirtirken “bütünlüklü uzlaşılardan bahsedebilmemize imkan sağlayacak koşulları oluşturabilmeye mümkün mertebe odaklanabilmemiz amacıyla nerede uzlaşı ve nerelerde uzlaşmazlık olduğunu kayda döktük” şeklinde konuştu.

Gazete haberinde, Akıncı ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamalarına da yer verirken, liderlerin Ekim ayındaki görüşmelerinin 12 ve 30 Ekim tarihlerinde olacağının duyurulduğunu da aktardı.

Filelefheros gazetesi ise haberini, “Top İki Liderde – Anastasiadis ve Akıncı Kasım’dan İtibaren Sürece Daha Fazla Katılacak” başlıkları altında verdi. Gazete, liderlerin dünkü görüşmesinde gerçekleştirdikleri değerlendirmede “önemli konularda çok sayıda uzlaşmazlık olduğunu ve başka konulardaki uzlaşmazlıklarda ise azalma olduğunu tespit ettiklerini” iddia etti.

Haberde, mülkiyet ve yönetim başlıklarındaki uzlaşmazlıklara değinirken, “toprak konusunda kriterlerin değiş tokuş edildiği ve Kıbrıs Rum ve Türk tarafının tezlerinin birbirlerine uzak olduğu” iddia edildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia, “Kasımda Motorlar Tam Gaz – Kasımda Müzakereler Yoğunlaşıyor”; Haravgi, “Kasım’da Yoğunlaştırılmış Görüşmeler”; Simerini, “Süreç Kasım’da Hızlanıyor”.