Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün, ortak basın açıklamasında ve 20 Temmuz Barış Harekatı yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen tören çerçevesinde yaptıkları açıklamalar Rum basınında geniş yer buldu.

Politis gazetesi haberi “Böyle Günleri Bir Daha Yaşamayalım… Erdoğan’dan Düşük Tonlar ve Akıncı’dan Yeni Mesaj… ‘Fırsat Kaçırılmasın’… Tayyip İçin Balonlarla Sürpriz” başlıklarıyla manşetten verdi.

Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında “düşük tonlarda” açıklamalar yaparak, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söylediğini aktaran gazete, Akıncı’nın da Kıbrıs’ta ve başka ülkelerde 15-20 Temmuzlar olmaması dileğinde bulunduğunu kaydetti.

Gazete, Lefkoşa’da dün Kavazoğlu ve Mişaulis’in fotoğraflarının bağlı olduğu balonların uçurulduğunu da haber verdi.

Fileleftheros gazetesi ise “ ‘İstilanın Olması Gerekiyordu’… Akıncı Eski Kesit Argümanlarla Türk Baskınını Mazur Gösterdi” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Akıncı’nın, 20 Temmuz etkinlikleri sırasında, Pazar günü savaş olarak nitelendirdiği “istilayı” mazur gösterdiğini iddia etti.

Gazete, Akıncı’nın “20 Temmuz’u bu açıdan değerlendirmek gerekir. Kıbrıs’ta darbe rejiminin kökleşmesini engelleyen 20 Temmuz olmuştur” şekildeki sözlerini aktardı.

Diğer gazeteler, açıklamaları şu başlıklarla aktardı:

Haravgi, “Erdoğan’ın Önünde Akıncı’nın Gerçekleri”; Simerini, “Hafif Söylemler İçerisinde Uzlaşmaz Tezler… Tayyip Erdoğan Garantiler ve Eşitlikte Israr Ediyor ve İstilayı Methediyor”; Alithia, “Çözüm Gölgesinde İstila Yıldönümü”;