Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in , “Türk tarafınca masaya konulan tezlerin istenen çözüm hedefine uymadığını” iddia ederek, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’tan “Türk tavrının değişmesini” istediği konuları Ankara’ya iletmesini istediği bildirildi.

Fileleftheros “Ankara’ya Haberci… Başkan Anastasiadis, Nuland Aracılığıyla Amerikan Müdahalesi İstedi” başlıklı manşet haberinde dün öğleden sonra görüştüğü Nuland’a, Yönetim (yetkiler) ve Mülkiyet başlıklarını anlatan Anastasiadis’in “Kıbrıs sorununun, garantiler ve Ada’da asker varlığıyla çözümünü kabul etmeyiz” dediğini yazdı.

Liderlerin dünkü görüşmesinde, “görüntüde kolay başlıklar” olan Ekonomi ve AB başlıklarının ele alındığını hatırlatan gazete  “Ancak bunlarda da zorluklar ve birçok açık mesele saptadılar ve görüşülmek üzere teknokratlara havale ettiler” ifadesine yer verdi.

Gazete haberini iç sayfasında özetle şöyle detaylandırdı:

“Anastasiadis, Washington’un, tavrını değiştirmesi maksadıyla Ankara’ya müdahale etmesi için Nuland’a Kıbrıs sorunun çeşitli yönlerinde var olan özlü anlaşmazlıkları somut bir dille anlattı. Yönetim (yetkiler) ve Mülkiyet başlığına değindi, Kıbrıs sorununun garantiler ve Ada’da asker varlığıyla çözümünü kabul etmeyeceğini net bir dille söyledi.

cna_f721b6df5f0c64c2da1889ed55a298c1b.jpg

Türk tarafınca ortaya konulan ve istenen çözüm hedefine uymayan tezler nedeniyle müzakere prosedüründe ortaya çıkan zorluklar başta olmak üzere bütün verileri önüne koyan Anastaiadis, müzakerelerin bu aşamasının bu ay sonunda tamamlanmasıyla birlikte prosedürdeki ilerlemenin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Victoria Nuland ABD’nin, kendisinden talep edilmesi halinde, yardımcı olmak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bölge gezisi içerisinde Türkiye olmamasına karşın, Anastaiadis’in kendisine ilettiği konuların Türk hükümetine iletileceğini ima etti. Nuland Kıbrıs’tan sonra Atina’ya ve Dışişleri Bakanı John Kerry’ye eşlik etmek üzere Moskova’ya geçecek.

Anastasiadis’in Nuland’la görüşmedeki muradı dün erken saatlerde anlaşıldı. Akıncı’yla görüşmesinden sonra ve Nuland’la görüşmeden önce bir soruya karşılık (Nuland’a) ‘Halen karşılaştığımız meseleleri ve sorunları aktaracak ve Ankara’nın, tezleri nedeniyle ortaya çıkan sorunların aşılması maksadıyla olumlu yaklaşım göstermesi için ABD’nin inisiyatif almasını isteyeceğim’ demişti.

Nuland, Anastasiadis’le 90 dakika süren görüşmesinin ardından gazetecilere ‘iyi bir görüşmeydi. İki lider çok sıkı çalışıyor.  Çalışmaya devam etmek için Ada’nın öteki tarafına gitmem gerek’ dedi.

Anastasiadis’in kendisinden, Türk hükümetine mesaj iletmesini isteyip istemediği sorusu üzerine ise ‘Buradaki tek rolümüz iki tarafı dinlemektir’ ifadesini kullandı.”

Gazete dünkü liderler görüşmesiyle ilgili haberlerini ise “Toprak ve Beşli (Konferans) 2016 İçinde… Akıncı Bu Yıl Anlaşma Öngörüyor Ancak Dolaylı Yoldan, Suçlama Öcüsünü Çağırıyor… Anastaiadis: Geniş Ölçekte Karşılıklı Anlayış, Sonuca İhtiyaç Var… ‘Dün Yeni Yakınlaşmalar Eklenmedi’” başlığı altında toparladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “beşli konferans kozunu elinde tutarak, izlenim yaratmak maksadıyla sorumluluk yükleneceği öcüsünü gösterdiği” iddiasında bulunan gazete Akıncı’nın dünkü açıklamasına geniş ölçekte yer verirken,  liderler görüşmeyle ilgili bazı detayları -Rum kaynaklara dayanarak- şöyle aktardı:

cna_f906f1342e4704df18300a4e57322d955.jpg

“AB GÖRÜŞMESİNE NUFFEL DE KATILDI, GEREKEN NOKTALARDA MÜDAHALE ETTİ”

“Dün, nispeten daha kolay addedilen iki başlık, AB ve Ekonomi görüşüldü ancak bunlarda da anlaşmazlık saptanarak, teknik düzeye görüşülmeye havale edildi.

Avrupa Birliği başlığıyla ilgili görüşmeye Komisyon temsilcisi Peter Van Nuffel de katıldı ve gereken noktalarda müdahale etti. AB konularında, Avrupa düzeyinde karar alma prosedürlerinde yakınlaşmaya ihtiyaç var. Ekonomi konusunda, uzun bir geçiş dönemi olmaması gerektiği üzerinde durulduğu anlaşılıyor. Örneğin, birleşik KDV oranı, rekabet nedeniyle aynı işleyiş kuralları olması gerek.  Ayrıca federal devlet bütçesinden oluşturucu eyaletlere verilecek kaynaklar ve Akıncı’nın da dediği gibi, Kıbrıs Türk eyaletinin payına düşen yardım da ele alındı.

Başkan Anastasiadis de görüşmeden dönüşünde ‘her iki tarafta da, anlaşmazlıkların ortadan kaldırılıp yakınlaşmalara varma niyeti’ olduğuna inandığını söyledi. Ele alınan Ekonomi ve AB konularında yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyen Anastasiadis  ‘geniş ölçekte karşılıklı anlayış var ancak bunların yakınlaşma olabilmesi için somut sonuçlara varmamız gerek. Sonuca varabileceğimiz konusunda iyimser olmadığımı söyleyemem’ ifadesini kullandı.

Yeni yakınlaşmalar eklenmedi mi sorusuna karşılık ‘hayır, kimilerinde yakınlaşma var, anlaşmazlık olanlar da var ancak her iki tarafta da yakınlaşmaya varabilmemiz için anlaşmazlıkları ortadan kaldırma çabası var’ diyen Anastaiadis Ekonomi ve AB konularına ne zaman devam edileceği sorulduğunda ‘takvim yok’ dedi.”

AKINCI’NIN EYLÜL’DE ULUSLARARASI KONFERANS SÖYLEMİ GÜNEY’DE HOŞNUTSUZLUK YARATTI

Politis “ABD Müdahalesi Son Düzlükte… Amerikalılar Erdoğan’ın Niyetini Yoklayacak… Mustafa Akıncı Yakında Uluslararası Konferans Görüyor” başlıklı manşet haberinde Nuland’ın, ABD hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düzeyinde yapacağı sondajlar öncesinde iki liderden müzakerelerle ilgili bilgi aldığını yazdı.

Anastaiadis’in, Nuland ile görüşmesinde “özlü anlaşmazlık bulunan konuları, yani mülkiyeti ve Yönetim başlığını” öne çıkardığına işaret eden gazete “Mustafa Akıncı da dün öğleden sonra, Eylül ayında uluslararası konferans düzenlenebileceğinden söz etti. Bu açıklaması Rum tarafının hoşuna gitmedi. Rum tarafı müzakerelerde halen açık konular bulunduğunda ısrar ediyor” ifadesine yer verdi.

Gazete iç sayfasında Rum yönetiminden kaynaklara dayanarak detaylandırdığı haberinde “Anastasiadis Nuland’a, özlü anlaşmazlık saptanan meseleler olan Mülkiyet ve Yönetim başlığındaki zorlukları anlattı, Türkiye’nin çözüm arzusunu bu konularda etkin şekilde göstermesi gerektiğini vurguladı” ifadesinin altını çizdi.

Devamla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün yaptığı açıklamayı geniş ölçekte “Akıncı: ‘2017’ye Sarkmasın’… Uluslararası Konferans İstiyor” başlığıyla aktaran gazete  “Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, dünkü liderler görüşmesi sonrasında işgal bölgelerine dönüşünde yaptığı, uluslararası konferans çağrılması gerektiği açıklaması Kıbrıs Rum tarafına hoşnutsuzluk yarattı” ifadesine yer verdi.

cna_f2b3ccb1ec4304c5488b8d9cabc6f33f8.jpg

“ÇÖZÜME MEMORANDUM KOSTÜMÜ”

Simerini “Çözüme Memorandum Kostümü Biçiyorlar… Başkan Anastaiadis Dünya Bankası’nın Mülkiyet İçin Para Vereceğine İnanıyor… Akıncı Sonbaharda Beşli Konferans İstiyor” başlıklı manşet haberinde, dünkü liderler görüşmesi sonrasında iyimser görünen Anastaiadis’in “mülkiyetin Dünya Bankası tarafından finanse edilebileceği imasında bulunduğunu” yazdı.

Habere göre Anastasiadis görüşme dönüşünde, müzakerelerde takvim olmadığını yineledi ve “ortaya çıkan soruna göre, müzakere grupları veya teknik komiteler tarafından gerekli çalışma yapılıyor. Hedef, evveliyattan kaynaklanan bu sorunların aşılması” ifadesini kullandı.

IMF ve Dünya Bankası’nın sürdürdüğü araştırmaları da ele alıp almadıkları sorusuna karşılık Anastasiadis “sunulabilecek, dikkate alınabilecek bir sonuç yok. Dünya Bankası’nın mülkiyet tazminatlarının belirlenmesinde dikkate alması gereken bazı kriter örnekleri verdik” cevabını verdi. “Dünya Bankası mülkiyet konusunda bir meblağ verecek mi” sorusuna da “vereceğine inanıyorum”  dedi.

Gazete Anastasiadis’in geçmişte birçok kez “çözüm memorandumu gelmesi söz konusu değil” demesine rağmen Dünya Bankası’nın yapacağı herhangi bir mali desteğin kesinlikle kredi şeklinde olacağına, bunun da aslında, memorandum taktiklerine gönderme yaptığına dikkat çekti.

Alithia da “Kıbrıs Sorunu… Ekonomi ve AB ‘de Sonuç Görüyorlar” ve “Victoria Nuland: Rolümüz Dinlemek” başlığı altında özetledi.