Rum siyasi partileri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın KKTC’nin 32’nci kuruluş yıldönümü töreninde söylediği, “KKTC’nin federal Kıbrıs’ın eşit üyesi olacağı” sözlerine tepki gösterdiği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten Ulusal Konsey’i toplantıya çağırmasını istediği bildirildi.

Fileleftheros Cumhurbaşkanı’nın vizyonundan endişe belirterek Anastasiadis’i, müzakerelerin seyrini anlatmak üzere Rum Ulusal Konseyi’ni toplamaya çağıran partilerin Rum Yönetimi Başkanı’na “keskin” sorular yönelttiklerini yazdı.

Gazeteye göre DİKO açıklamasında “Akıncı’nın vizyonu anlattığı ve Başkan Anastasiadis’in de paylaştığını söylediği gibiyse, matematiksel olarak kâbusa sürükleniyoruz” vurgusu yapıldı, özetle şunlar eklendi:

“Akıncı’nın açıklamaları Türk tarafının Kıbrıs sorununa konfederal ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni erozyona uğratacak çözümde ısrar ettiğini bir kez daha gösteriyor. Başkan’ın Akıncı ile üçüncü görüşmesi öncesinde Sayın Anastasiadis DİKO ve diğer partilerin Ulusal Konsey’i toplama çağrılarına ne zaman kulak verecek, bayramdan sonra mı?”

EURO.KO “Akıncı’nın vizyonu, Kıbrıs’ı bölecek, ırkçı kriterler, milli kısıtlamalar, yasaklamalar, derogasyonlar ve garantili çoğunluk aracılığıyla Kıbrıs halkının insan haklarını ve özgürlüklerini çiğneyecek iki bölgeli nihai çözümdür. Sayın Akıncı bu taksimci tezleri müzakerelerde tesis etmeye ne kadar çalışırsa Kıbrıs sorununa doğru çözümden o kadar uzaklaşırız” görüşünü ortaya koydu.

Vatandaşlar İttifakı ise “Başkan Anastasiadis Kıbrıs halkını karanlıkta tutarken Kıbrıs Türk tarafı Akıncı aracılığıyla açıkça sahte devletin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dengi olduğunu söylüyor, garantilerde ısrar ediyor ve Kıbrıslı Rumları yapıcı ruh sergilemediği için Kıbrıs’ın bölüneceği tehdidinde bulunuyor. Başkan Anastasiadis’in Kıbrıs politikası başarısız olmuştur. Alman Dışişleri Bakanı’nın bugünkü ziyareti ışığı altında Anastaiadis’in cesaretini toplamasını ve iyi dostu Akıncı’yı övmekle zaman harcamayıp, Alman yetkiliye gerçeği söylemesini ve Türk tarafını teşhir etmesini bekliyoruz” açıklaması yaptı.

Simerini Akıncı’nın konuşmasına geniş ölçekte yer verdiği ve partilerin açıklamalarını aktardığı haberine “Mustafa Kendi Devleti Olsun İstiyor... DİKO, EURO.KO ve Vatandaşlar İttifakı Akıncı’nın ‘Eşit Statü’ Sözlerini Kınadı” başlığını attı.