Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kurban Bayramı nedeniyle yayımladığı mesaj ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Associated Press’e verdiği geniş mülakat Rum basınının gündeminde birinci sırayı aldı.

Fileleftheros, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bayram mesajından yaptığı alıntıyı okurlarına, “Akıncı Konfederal Çözümde Israr Ediyor… İşgal Lideri Kıbrıslı Türklerin ‘İzolasyonunun Sonunun’ Yaklaştığını İletti… ‘Kendi Evinin, Kurucu Ortağın Efendisi’”  başlık ve spotlarıyla aktarırken “konfederasyonda ısrar ediyor” şeklinde yorumladı.

Gazete, “Federasyon diye nitelendiriyor olabilir ancak Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorununa çözüm diye önerdiği konfederal sistemden başka bir şey değil” iddiasında bulundu.

Akıncı’nın, mesajında kullandığı Kıbrıs Türk halkı, Güney Kıbrıs hitap ve ifadesini tırnak (“) işaretiyle aktaran gazete “‘Kıbrıs Türk halkı’ yeni federal Kıbrıs’ta,  ‘Güney’ Kıbrıs ile eşit olacak kendi oluşturucu eyaletinde (kurucu devlet) kendi evinin efendisi olarak hak ettiği yeri alacak”  sözünü öne çıkardı.

Gazete devamla Genel Sekreter Ban Ki Moon’un Associated Press’e yaptığı açıklamada,  Kıbrıs sorununun yılsonunda çözüldüğünü görmek ümidini dile getirdiğine dikkat çekti.

Haberi “Gitmeden Önce Çözümü Görmek İstiyor” başlığıyla aktaran gazete Ban’ın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında BM himayesinde devam eden görüşmeleri değerlendirirken “Normal şekilde ve iyi ilerliyor. Dünyadaki uzun vadeli krizlerden biri olan Kıbrıs sorunu çözüme yaklaşıyor” dediğini aktardı.

Gazete, “Partiler Hükümeti Uyarıyor… EDEK ve Ekologlar’dan Tepki” başlıklı haberinde ise Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ışığı altında Anastasiadis, hükümetine uyarı mesajları vermeye devam ettiklerine de dikkat çekti.

Gazeteye göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “New York’ta üçlü görüşme için başta koşulan şartlar yerine getirilmemiş görünüyor.  Bu görüşme gerçekleştirilirse, bizim tarafın yeni ve önemli bir tavizi olacak” dedi, şunları ekledi:

“Çünkü görüşme bir yandan sahte devletin yükseltilmesini, öte ayandan da beşli konferansın yoluna konulması için daha çok baskı hedefini taşıyacak. Gerçekleştirilmesi halinde bir beşli veya çoklu konferans da kelimenin tam manasıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, kuğunun son şarkısı olacak çok tehlikeli bir gelişmedir.”

Ekologlar ise “Müzakerelerde gerçek ilerleme olmadığı halde dış baskılar yoğunlaşıyor” iddiasında bulundu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e “çok geç olmadan, kendi kırmızı çizgilerini belirle” çağrısı yaptı. Türkiye’nin, Anastasiadis’in istediği yakınlaşmalar olmadan beşli konferansı kotarmayı başarma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ekologlar “Kıbrıslı Türkler kritik konuları bu nedenle, en son görüşülsün diye açık bıraktı” iddiasında bulundu.

Simerini ise Ban’ın geniş mülakatından alıntılarını “Ban Ki Moon’dan Çözüm İçin Takvim… Yılsonuna Kadar Anlaşma Olacağını Değerlendiriyor… BM Genel Sekreteri ‘Müzakereler Normal Şekilde ve İyi Gidiyor’ diyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti

Ban ve Akıncı’nın açıklamalarını “Aralıktan Önce Çözüm Görüyor… Üçlü Zirvenin Hemen Öncesinde Kıbrıs Sorunuyla İlgili Açıklamada Bulundu… Aynı Zamanda İşgal Lideri Kıbrıslı Türklerin ‘İzolasyonuna’ Son Verilmesinden İyimser Konuştu ve Yine İki Eşit Oluşturucu Eyaletten Söz Etti” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdı.

Ban’ın, Kıbrıs sorununun çözüm tarihi olarak, kendi Genel Sekreterlik görevinin sonuna, yani 2016 sonuna işaret ettiğini savunan gazete Ban’ın bu açıklamasının Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Ban’la New York’ta yapacakları üçlü zirvenin hemen öncesine denk geldiğine dikkat çekti.

Alihtia Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bayram mesajı ile Genel Sekreter Ban’ın Associated Press’e açıklamasını manşetten “Ban Ki Moon ve Mustafa Akıncı’dan Çifte Mesaj… Çözüm Yaklaşıyor” başlığıyla aktardı. 
Politis Ban’ın Associated Press’e açıklamasını fotoğraf desteğiyle birinci sayfasından aktardığı haberine “Ban Ki Moon… Güçlü Mesaj” başlığını attı.  Gazete son yoğunlaştırılmış görüşmelerin açıklanacağı 14 Eylül’e birkaç gün kala Genel Sekreterlik’ten, yılsonuna kadar olumlu sonuç olabileceği hissini güçlendiren bir açıklama geldiğine dikkat çekti.

Haravgi ise “BM Genel Sekreteri 2016 İçinde Çözümden Söz Ediyor” ve “Akıncı: İzolasyonun Sonuna Yaklaşıyoruz” başlıklarını attı.