Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının, zor addettikleri toprak, garantiler ve doğal kaynaklardan edinilecek gelirlerin paylaşılması gibi meseleleri sona bırakma konusunda anlaştıkları Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından Pazartesi günü açıklanmış olmasına karşın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın New York’ta söyledikleri Rum siyasi partilerinin tepkisini çekti.

YOANNİS KASULİDİS AÇIKLAMIŞTI VE BİLİNİYORDU...

Politis “garip karşıladığı” bu durumu okurlarına şu cümlelerle aktardı:

“Dışişleri Bakanı Kasulidis’in Pazartesi günü açıkladığı üzere her iki taraf için de zor konular olan toprak, garantiler ve doğal kaynaklardan edinilecek gelirlerin paylaşılması gibi meselelerin eşzamanlı müzakere için halen açık bulunan yönetim, mülkiyet ve toprak gibi diğer meselelerle birlikte ele alınmak üzere en sona bırakılmasına karar verildiği biliniyor.

Buna karşın Mustafa Akıncı’nın New York’ta BM Genel Sekreteri’yle görüşmesinin ardından, iki tarafın toprak ve garantiler gibi zor konuların sona doğru görüşülmesini anlayışla karşıladığını, başka başlıklarda somut sonuçlar elde etmeden önce varsayımlardan kaçınılmasının daha iyi olacağını söylemesi DİKO ve Vatandaşlar İttifakı’nda soru işaretleri yarattı”

DİKO

Habere göre DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu Anastasiadis hükümetine; “Kıbrıs Rum tarafı bizim açımızdan yakıcı konuların müzakerelerin sonunda görüşülmesini kabul etti mi?” sorusunu yöneltti ve iddialarını şöyle sürdürdü:

“Türkiye bize her gün garantileri, toprağı, güvenliği, asker ve yerleşikleri ancak müzakerelerin sonunda görüşeceğini, görüşmeyi kabul ettiği tek şeyin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılması olduğunu söylüyor. Neden bizim müzakereciler Türkiye’nin oyununu oynuyor? Neden şu ana kadar sadece Türkiye’nin istediği yönetim başlığı görüşüldü? Nikos Anastasiadis Dimitris Hristofyas’ın hatalarını tekrarlıyor”

Rum Ulusal Konseyi’nin bir sonraki toplantısında, müzakerelerde görüşülecek başlıkların kararlaştırılması kararı aldığını da açıklayan Erotokritu DİKO’nun, Konsey’in bu toplantısından önce DİKO’nun Rum yönetiminden derhal -çapraz müzakere yapılıp yapılmayacağı konusu da dâhil- cevaplar beklediğini vurguladı.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar İttifakı (SYMPOL) Başkanı Yorgos Lillikas da Nikos Anastasiadis’ten, Akıncı’nın müzakere prosedürüyle ilgili açıklamaları hakkındaki görüşlerini açıklamasını istedi. Lillikas şunları söyledi:

“Başkan Anastasiadis’in geçmişte ve Perşembe günkü Ulusal Konsey toplantıda bize Kıbrıs sorununun çeşitli başlıklarının paralel ve eşzamanlı müzakere olmasına ve her müzakerecinin, sıra kendi tarafına geldiğinde müzakere masasına istediği başlığı koyabilmesi görüşüne katıldığını söyledi. Bu yaklaşımla bizim taraf mülkiyeti, toprağı ve son yıllarda sadece güç paylaşımı üzerinde durulduğundan görüşülmeyen garantiler konusunu masaya koyabilir. Güç paylaşımı Türk tarafının hedefleri olan ve ilave unsurlar kazanmak istediği bir yöndür.

Akıncı’nın New York’ta, Başkan Anastasiadis ile toprak ve garantiler gibi konuların prosedürün en sonunda görüşülmesi konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Burada, Akıncı’nın mı Anastasiadis’in mi doğru söylediği konusu ortaya çıkıyor. Başkan Anastasiadis’in bize gerçekte neler olup bittiği, müzakerelerde neler olacağı konusunda bilgi vermek zorundadır. Pasif bir şekilde Türk tarafının talep ettikleri üzerinde mi yoğunlaşacağız yoksa nihayet Kıbrıs sorununun bu ciddi yönleri mi görüşülecek. Başkan’ın bunları açıkça ortaya koyması gerek.”

Gazete müzakereciler arası görüşmelerin, New York ziyaretinde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya eşlik etmekte olan Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami’nin Ada’ya dönüşünden sonra, Pazartesi günü devam edeceğini, Pazartesi ve Çarşamba günleri yapılacak görüşmelerde, 17 Haziran’daki liderler görüşmesine “malzeme” hazırlanmaya çalışılacağını yazdı.

“DAHA RETÇİ OLMA KONUSUNDA BİRBİRLERİYLE YARIŞAN MUHALİFLER”

Alithia “Nikolas ve Lillikas Gerginlik İstiyor” başlığıyla aktardığı haberinde DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, mülkiyet ve garantilerin görüşülmesi gereken zamanla ilgili açıklamasından kaygılı göründüğünü ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e saldırdığını yazdı, şu vurguları yaptı:

“Yeni Kıbrıslı Türk liderle müzakerelerin başlamasından şu ana kadar bütün siyasi liderler, Kıbrıs sorununun çözüm çabasında yeni ve iyimser bir ortam görüyordu. Ancak bazıları bu ortamı tetiklemeye, yaban otları ekip atmosferi zehirlemeye çalışıyor.

Hangisinin daha retçi olacağı konusunda birbirleriyle yarışan daimi muhalifler DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas,  Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşmesinin ardından yaptığı, garantiler ve mülkiyetin ne zaman görüşüleceğine ilişkin açıklama nedeniyle dün Başkan Nikos Anastasiadis’e yeni eleştiriler yönelttiler.”

Simerini “Akıncı Türkiye’yi Garantör Tayin Ediyor... DİKO ve Vatandaşlar İttifakı’ndan Akıncı’nın Garantiler ve Mülkiyet Konularının Müzakerelerin Sonuna Havale Edilmesi Açıklamalarına Sert Tepki” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın New York’ta yaptığı açıklamayı geniş ölçekte aktardı.

“AKINCI ANASTASİADİS’İN MEVKİDAŞIYIM DİYOR”
 
Haberinde Akıncı’nın fotoğrafını da kullanan gazete fotoğraf altında “Akıncı vurguluyor: ‘Anastasiadis’in mevkidaşıyım’” ifadesine yer verdi.

Devamla DİKO’nun açıklamasını “Anastasiadis Hristofyas Gibi” ve Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasını da “İttifakın Endişeleri” başlıkları altında okurlarına aktaran gazete bu eleştirilere hedef olan Anastasiadis’e DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun destek çıktığını yazdı.

“ÇÖZÜM PROSEDÜRÜNE İTİRAZ EDENLERE KULAKLARINI TIKA”

Habere göre Neofitu Anastasiadis’e “çözüm prosedürüne itiraz edenlere, büyük resmi ve büyük ülküyü görmemiz gereken bir zamanda sadece tehlikeleri görmemizi, endişe ve korkularımızı dile getirmemizi isteyenlere kulaklarını tıka” çağrısında bulundu.

Bir fırsat penceresi açıldığını, bunu kapatmaya hakları olmadığını vurgulayan Neofitu “kimin daha ilerici ve kimin daha vatansever olduğuna dair aleni açıklamalar eski çağlara ait davranışlardır” vurgusunu yaptı. Neofitu Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in 16-17 Haziran’da Güney’e yapacağı ziyaret için de “olumlu” nitelemesinde bulundu.