Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçtiğimiz salı günü Sivil Toplumla Diyalog ve İşbirliği Toplantısı’nda söyledikleri, Rum tarafında yankı buldu. DİSİ çözüm olması halinde Türkiye ile ekonomik alanda işbirliği yollarının açılacak olması üzerinde dururken diğer partiler Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e eleştiriler yöneltti.

Haberi  “Akıncı İçin ‘Savaş’... ‘Küçükler’ Başkan Anastasiadis’ten de İzahat İstiyor... Neofitu Akıncı’nın Sözlerini Yorumlamak İstemedi” başlık ve spotlarıyla aktaran Politis, habere, “Partiler Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, doğal gaz yatakları mantık yöntemiyle kullanılmaması halinde tehdit unsuru, dahası savaş sebebi olabileceği sözleriyle oyun oynadılar” yorumuyla giriş yaptı.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Akıncı’nın sözlerini yorumlayıp kendi görüşünü ortaya koymak yerine aslında Akıncı’ya katıldığını yazan gazeteye göre Neofitu, Kıbrıs sorunu çözülürse bunun “Kıbrıs”-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini gündeme getireceğini söyledi.

“Kıbrıs sorunu çözülürse ülke olarak en büyük avantajlarımızdan biri, Kıbrıs’a 40 deniz mili mesafedeki, ekonomimiz açısından bize büyük olanaklar sağlayacak bir ülkeyle ticari ve yatırım ilişkileri kurma olanağımızdır” diyen Neofitu şunlara işaret etti:

“Kıbrıs sorununun çözülmesiyle birlikte Türkiye ile protokol imzalamamız, sanayi ürünü satmamız, varsa, hizmet satmamız, turizm hizmetimizi pazarlamamız benim için hiç sorun olmaz. Keşke Kıbrıs sorununu çözsek de Türkiye’yle ticari ve diğer ilişkilerimizdeki kısıtlamalar bir kenarda kalsa.”

Gazete daha küçük muhalefet partilerinin ise farklı görüşte olduğunu vurgulayarak DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un “Türkiye’nin Kıbrıs MEB’ine savaş gemilerini göndermesinden birkaç ay sonra şimdi de Akıncı bizi doğal gaz için savaşla tehdit ediyor ancak Başkan, DİSİ ve AKEL sözde olumlu ortamın reklamını yapmaya devam ediyor. Başkan Akıncı’nın açıklaması konusunda izahat vermeli” sözlerini öne çıkardı.

Habere göre EURO.KO “Mustafa Akıncı, seleflerini de aşarak bizi doğal gaz için savaşla tehdit ediyor” iddiasında bulunurken Ekologlar ve Çevreciler Hareketi hoşnutsuzluk dile getirerek Anastasiadis’ten, Türkiye’den bir grup şirketle görüştüğü açıklamasına izahat getirmesini istedi.

Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’in gizli görüşmeler ve muhtemelen anlaşmalar yapmaktan çıkarının ne olduğunu sordu, Akıncı’nın Ankara’nın tezlerine tamamen uyduğu görüşünü ortaya koydu.

Fileleftheros haberi “Akıncı’nın Yeni Açıklamaları Tartışma ve Zıtlaşmaları Tetikledi.... Partilerden Anastasiadis’e de Eleştiri” başlığıyla aktardı.

Haravgi “Önce Çarpıtıyor Ardından Şeytanlaştırıyorlar” başlığıyla birinci sayfasından okurlarına aktardığı haberinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, çözüm olması halinde doğal gazın boru hattıyla Türkiye üzerinden nakledilmesi sözleri üzerine Rum siyasilerin, Akıncı’nın sözlerini çarpıtmakla suçladı.

Gazete “malum ‘çözüm-fobik’ siyasiler dün Mustafa Akıncı’ya kılıç çektiler ve onu, doğal gaz için savaş tehdidinde bulunmakla suçladılar. Aynı zamanda, Akıncı’nın açıklaması aracılığıyla, doğal gaz alanında işbirliğine talip Türk şirketleriyle temas ettiğini öğrendikleri Başkan Anastasiadis’e de cephe aldılar” ifadelerini kullandı.