Rum Vatandaşlar İttifakı ile Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önümüzdeki günlerde Avrupa başkentlerine gerçekleştireceği ziyaretler dolayısıyla, Rum Hükümeti’ne tepki gösterdiği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar, yaptıkları açıklamada “Türk tarafının işgal rejiminin düzeyini yükseltme hareketlerine girişmesinden ötürü” Rum hükümetine eleştiriler yöneltti.

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Sekreterliği üyesi Konstantinos Filaretu açıklamasında, Anastasiadis hükümetinin, üç yılda, KKTC’nin ilanından bu yana hiçbir Kıbrıs Türk liderliğinin başaramadığı şeyi başardığını iddia etti.

Gazeteye göre Filaretu açıklamasında, ne yazık ki Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Avrupa başkentlerine yapacağı gezilerin, Anastasiadis hükümeti ve Kıbrıs sorununda Anastasiadis’i destekleyen siyasi liderliklerin yıkıcı politikalarının sonucu olduğunu iddialarına ekledi.

Gazeteye göre Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği ise açıklamasında, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” tanıması için baskı yapmak yerine, KKTC ile Akıncı’nın düzeyini yükseltmek için hareket ettiğini iddia etti.

AB’nin Türkiye ile olan anlaşmasının, Ankara’nın katılım başlıklarının açılmasına yönelik taleplerinin geçici olarak frenlenmesi olduğunu ileri süren gazete, “(Türkiye’nin) aldığı karşılıkların sadece bilinenler olmadığını (vize, ekonomik yardım vs), Akıncı’nın Avrupa başkentlerini ziyaret etmesinin de hazırlandığını” ileri sürdü.

Politis’in haberine göre ise, Ekologlar Hareketi, Akıncı’nın yapacağı ziyaretlerle ilgili bilgilerin ardından, durumun değerlendirilmesi için derhal Ulusal Konsey’in toplanmasını istedi.