Rum Bakanlar Kurulu’nun, İtalyan ENI şirketinin 2015-2016 yıllarında Rum MEB’inde yapmakla yükümlü olduğu sondajların 2017 yılında gerçekleştirilmesi için, iki tarafı da bağlayan sözleşmenin revize edilmesi amacıyla, dün Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e şirketle müzakerede bulunma yetkisini verdiği bildirildi.

Politis gazetesi haberinde, ENI şirketinin yapmakla yükümlü olduğu sondajların 2017 senesine havale edildiğini, öte yandan hükümetin sözleşmenin 24 ay değil, 18 ay uzatılmasından yana olduğunu haber verdi.

Sözleşmenin başlangıçta 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde en az 4 sondaj gerçekleştirilmesini öngördüğünü, bu nedenle İtalyanların taahhütlerinin gerçekleştirilmesi için geriye iki sondaj daha yapılması kaldığını belirten gazete, “Onasagora” ve “Amathusa” yataklarında gerçekleştirilen iki başarısız sondajın ardından, ENI-KOGAS konsorsiyumunun geçtiğimiz Mart ayında, sondaj programını iki yıl sonraya aktarmayı talep ettiğini anımsattı.

Hükümetin başlangıçta konsorsiyumun talebini onaylama konusunda siyasi irade belirttiğini, ancak Hukuk Dairesi tarafından yapılması gereken mevzuat çalışmaları yüzünden süreçte ciddi bir gecikme yaşandığını yazan gazete, daha sonra şirketin talebinin onaylanmasının yolunun bulunduğunu belirtti.

Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun dün Enerji Bakanı Lakkotripis’in şirketle müzakerelerin başlaması ve yeni bir anlaşma imzalanmasına dair önerisini onayladığını ifade etti.

Rum hükümetinin, şirkete verilecek uzatmanın iki yıldan az olması arzusunda olduğunu yazan gazete, elindeki bilgilere dayanarak, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, 18 aylık bir uzatmaya gidilmesine atıfta bulunulduğunu ve bunun ENI şirketi tarafından kabul edilmesi durumunda, 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde yapılacak sondajların, İtalyanların önerisinde yer aldığı gibi 2018 yılının Şubat ayına kadar değil, 2017 yılının yaz aylarında tamamlanması gerektiği anlamına geleceğini belirtti.

Gazeteye göre Enerji Bakanı Lakkotripis, dün basına yaptığı açıklamalarda “yapılacak temaslar çerçevesinde, ENI-KOGAS ile zamandan biraz tasarruf edilmesi olasılığının görüşüleceğini” söyledi.

Öte yandan, yeni bir anlaşma imzalanması durumunda, yeni sondajlar yapılacağına kesin gözüyle bakılmaması gerektiğini de dile getiren gazete, sözleşmeye göre, ENI-KOGAS’ın, sondaj yapılacak hedefler olmadığı değerlendirmesi yapması durumunda, şirketin yeni bir sondaj yapmama hakkını muhafaza etmekte olduğuna dikkati çekti.

Gazete, böyle bir durumda ise şirketin, Fransız TOTAL’in 10’uncu parseldeki durumunda olduğu gibi, öngörülen teminatı yatırmak ve yatağı serbest bırakmakla yükümlü olduğunu kaydetti.

Sondaj programının iki yıl sonraya nakledilmesi şirketin istediğinin görüldüğünü, çünkü şirketin “Onasagora” ve “Amathusa” yataklarıyla ilgili hedeflerindeki beklentilerinin boş çıktığını kaydeden gazete, bu durumun şirketin başlangıçtaki planlamasını terk etmesine yol açtığını belirtti.

Gazete, şirketin artık “Nil Nehri’nin döküldüğü yerden meydana gelmiş olabilecek hidrokarbon varlığı ihtimaline yanıt verecek yeni bir jeolojik model arayışında olduğunu” da ekledi.

Bir diğer ifadeyle, şirketin doğal gaz aramada, yeni olası hedeflerin arayışında olduğunu kaydeden gazete, olası hedefler konusunda da 9’uncu parselin güneybatı sınırına işaret etti.

Şirketin arayışlarının iyimser mesajlar göndermesi halinde, bunu 2016 yılının başında bileceklerini kaydeden gazete, bu aşamada ve uygun olduğu takdirde, artık yeni sondajlar yapılmasının planlanması gerekeceğini ifade etti.

Gazeteye göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, açıklamasında, “üç boyutlu veriler ve yaptıkları sondajlardan da veriler topladılar. Şu an daha önce temel aldıkları jeolojik modelin nerede başarısız olduğunu incelemeleri gerekir” ifadelerini kullandı.

Rum tarafındaki muhalefet partilerinin sürekli olarak, ENI şirketinin sondaj programına ara vermesinin arkasında siyasi sebepler olduğunu dile getirmelerini de yorumlayan Lakkotripis “aralarında konsorsiyumun bugüne kadar yaptığı harcamaların da bulunduğu bütün verilerin, ortada siyasi kriterler değil, şirketin yeniden değerlendirmek istediği jeolojik kriterler olduğunu göstermekte olduğunu” ifade etti.

Lakkotripis, Rum Yönetimi’nin uluslararası danışmanlarının görüşlerine bakıldığında, şirketin bu talebi ortaya koymaya hakkı olduğunu da sözlerine ekledi.

Simerini gazetesi ise “Yeni Sondajlar İçin Müzakereler” başlıklı haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun, ENI’KOGAS’ın 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki izinlerini uzatma konusundaki talebini görüşmeye karar verdiğini yazdı.

Şirketin yeni hedefler belirlemek için, bahse konu parsellerdeki enerji dinamiğini yeniden değerlendirme konusunda niyet belirttiğini yazan gazete, Enerji Bakanı Lakkotripis’in de, bakanlığın, şirketin talebine olumlu yanıt verilmesi için hukuki çerçeve bulunması amacıyla, Hukuk Dairesi’yle işbirliği yaptıklarını söylediğini aktardı.

Fileleftheros gazetesi ise “ENI’nin Araştırmaları İçin 2018’e Kadar Uzatmaya Yeşil Işık” başlıklı haberinde, Lakkotripis’in dün Trodos’taki yazlık başkanlık konutunda gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaları aktardı.

Buna göre, şirketin araştırma programının devam etmesi için, yapılacak değişikliklerin esasını görmeleri amacıyla, şirketle derhal müzakerelere başlayacaklarını dile getiren Lakkotripis, şirketin “Levanthin” havzasının doğusundaki enerji dinamiğini yeniden değerlendirmek, aynı zamanda yeni enerji hedefleri belirlemek amacıyla, iki yıllık uzatma istediğini izah etti.

Şirketin yaptığı başarısız sondajlara da değinen Lakkotripis, şirketin böylece başlangıçtaki değerlendirmelerinin temelini oluşturan jeolojik modeli yeniden belirleyebilmek için daha fazla zaman istediğini sözlerine ekledi.

ALİTHİA: “BAŞKAN AFRODİT İÇİN KARAR VERİYOR”

Alithia gazetesi ise “Başkan Afrodit İçin Karar Veriyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, Noble ve Delek şirketlerinin, 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağıyla ilgili olarak sundukları kalkınma planınım onaylanmasıyla ilgili prosedürlerin son aşamaya girdiğini yazdı.

Bununla birlikte gazete, elindeki bilgilere dayanarak, ay sonuna doğru, Rum yönetiminin yetkili makamlarının, aynı zamanda Rum yönetiminin dıştan atanan danışmanlarının, Başkan Nikos Anastasiadis’e kalkınma planıyla ilgili önerilerini sunacaklarını; Anastasiadis’in de nihai müzakerenin başlaması için, bunun onayına karar vereceğini kaydetti.

Edindiği bilgilerin, yetkili dairelerin kalkınma planının incelenmesini tamamladıklarını ve Rum kesiminin görüşlerini belirledikleri yönünde olduğunu kaydeden gazete, bu görüşlerin Afrodit parselinin ortaklarına bir diğer ifadeyle Noble ile Delek’e sunulacağını, bunların da akabinde bu görüşlerle ilgili kendi yanıtlarını geri göndereceklerini ifade etti.

Gazete mevcut prosedüre göre, hükümetin yorumu ile şirketlerin yanıtının gönderilmesinin ardından, taraflar arasındaki nihai müzakerenin başlayacağını ve anlaşmaya varıldığında, parselin işletilmesiyle ilgili lisans çıkarılacağını, şu an parselinin ortaklarının yalnızca araştırma lisansına sahip olduklarını anlattı.

Hükümetin şu an doğal gazın Mısır’a ihracı konusunda şirketlerle müzakere halinde olduğunu da yazan gazete, elindeki bilgilere göre, hükümetin şu an bu hedefe yönelik olarak yaklaşık 10 şirketle müzakere halinde olduğunu belirtti.

Öte yandan gazete, yetkili bir kaynağa da dayanarak, Afrodit parselinin ticari olarak işletilmesine başlanması için, hükümetin ilgili anlaşmalar yapma mesafesinde olması gerektiğini ekledi.