Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin gerçek istek olduğu andan itibaren AB’nin Kıbrıs’ın yanında olacağı sözü verdiği belirtildi.

Alithia gazetesi “Juncker’in Ziyareti Bize Ne Bıraktı” başlıklı haberinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Ada’ya ziyareti ve temaslarının sonuçları konusunda değerlendirmede bulundu.

Gazete, hükümet kaynaklarına dayanarak Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, sadece kamera önünde değil kameraların arkasında da, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e “AB’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin gerçek istek olduğu andan itibaren, Kıbrıs’ın yanında olacağı sözünü verdiğini” belirtti.

Gazete, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın Kıbrıs’ta BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilciliğine Pieter Van Nuffel’i atamasının AB’nin, BM himayesindeki bir sürece müdahale etmeksizin, Kıbrıs sorununun çözüm çabasına yakın olma arzusu için göstergeyi teşkil ettiğini yazdı.

Juncker’in, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak net olduğunu yazan gazete, liderlerle birlikte yediği yemekte, “siz çabalara devam edin, Avrupa yanınızda olacak” sözlerini sarf ettiğini anımsattı.

Politis gazetesi “Juncker’in Ziyareti Sembolik ve Belirleyici Çalışmalar- AB Mevcut Olduğunu Söyledi” başlıklı haberinde Juncker’in ziyaretini değerlendirdi.

Gazete hellim konusundaki anlaşmanın, Juncker’in ziyaretinin en somut sonucu olduğunu ancak AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına müdahil olmasına ilişkin yüzeye çıkan çalışmaların ve sembollerin de büyük değere sahip olduğunu belirtti. 

Juncker’in, geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirdiği görüşmeler ve kamuoyu önündeki açıklamaları sırasında, tekrar tekrar, müzakereleri desteklediğini ve iki liderin çözüme ulaşma isteğine sahip olduğunu düşündüğünü ifade ettiğini belirten gazete, Juncker’in ayrıca Kıbrıs sorununun çözümünü, sadece Orta Doğu için değil Avrupa içerisinde hava değişimini getirecek bir çözüm olarak ortaya koyduğunu da yazdı.

Mahi gazetesi ise “Puslu Manzara” başlıklı haberinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in ziyaretinin kamuoyunun ve siyasi liderliğin beklediklerine yanıt vermediğini yazdı.

Juncker’in önemli ziyaretinden geriye “puslu bir manzaranın” kaldığını yazan gazete, Nuffel’in yeniden atanmasına ilişkin açıklamanın, işin özünde yeni bir atama olmaması nedeniyle “gülümsemeye” neden olduğunu belirtti.

AKEL 

Haravgi gazetesine göre AKEL de bir açıklama yaparak Junceker’in ziyaretini değerlendirdi.

AKEL Politbüro üyesi Aristos Damianu yaptığı açıklamada, AB’nin söyleminin olumlu olduğunu bununla birlikte Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesinin yarattığı iyimserliğin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin gerçek perspektif olarak tercüme edilebilmesi için Türkiye üzerinde nüfuzunu kullanmasının iyi olacağını ifade etti.

Juncker’in ziyaretini olumlu olarak nitelendiren Damianu, Türkiye’nin kabul edilemez tezlerinden ayrıldığını ortaya koyan gerçek göstergelere de gereksinim olduğunu savundu.

AKEL için çözümün, AB ilke ve değerlerine uyacağı şeklindeki sözlü açıklamanın yeterli olmadığını ifade eden Damianu, AKEL için istenilen şeyin, yeniden birleşmiş, federal devletin işlevsel olmasının ve insan haklarına saygı duymasının garanti altına alınması olduğunu belirtti.