Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde liderlerin bugün gerçekleştireceği görüşmede mülkiyet konusunun ele alınmasının beklendiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, mülkiyet konusuna ve bu başlığın tüm boyutlarında var olan anlaşmazlıklara yoğunlaşacağını yazdı.

Gazete güvenilir bilgilere atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve BM’nin amacının, Kıbrıs sorunundaki müzakereler sürecinin ilerleyebilmesi için anahtar olan bu başlığı devreden çıkarmak olduğunu yazdı.

BM ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri yakından takip eden ülkelerin, mülkiyet konusunda anlaşmazlıklara köprü kurulması halinde o zaman toprak ile güvenlik konularının da görüşülmeye başlanacağı ve bütünlüklü çözüm için yolun açılacağı yönünde değerlendirmeye sahip olduğunu yazan gazete müzakerecilerin, Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in, yeteri kadar hazırlık yaptığını belirtti.

Gazete yine  iyi haber alan kaynaklara atıfta bulunarak bu konunun özüne, temeline yönelik, ilerlemeye olanak tanımayan ciddi anlaşmazlıkların bulunduğunu da ileri sürdü.

Mülkiyet konusundaki sorunun, Türk tarafının, hakkın kullanılmasına sınırlandırmalar koymakta ısrar etmesinde olduğunu savunan gazete kısıtlamaların gerek mülk iadesi gerekse Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türk kurucu devlete yerleşmesiyle ilgili olduğunu iddia etti.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafı ise Türklerin koyduğu kısıtlamaların kaldırılmasıyla çözüm maliyetinin önemli ölçüde azalacağına işaret ederken, Kıbrıslı Rumların yerleşim ve mülklerini kullanma haklarını yerine getirmesinin mümkün olmaması durumunda çözümün anlamının olmayacağını da dile getiriyor.

Gazete liderlerin ve müzakerecilerin Temmuz ayı içerisindeki görüşme tarihlerine de yer verdi.

Öte yandan Alithia gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının, sadece mülkiyet konusunun ele alınacağı bugünkü görüşmeyi çok belirleyici ve önemli olarak nitelendirildiğini yazdı.