Alithia, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, mülteci meselesinin ele alındığı Türkiye-AB zirvesinden güçlenmiş döndüğü ancak Güney Kıbrıs için zorlukların Brüksel’de olmadığı değerlendirmesini yaptı.

Haberi “Anastasiadis Kıbrıs Sorununa Güçlenmiş Devam Ediyor” başlığıyla manşete çeken gazete, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununu Avrupa’nın mülteci gündemine eklemeyi başaramadığına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da Türkiye’nin Rum tarafınca bloke edilen müzakere başlıklarının açılması talebini geçirememesine “şu ana kadar en küçük bir tepki göstermediğine” dikkat çekti.

Gazete, müzakerelerin devam ettiğini ancak Ankara’nın, “Brüksel’de elde edemediklerinin acısıyla müzakere masasına yeni sorunlar koymaya çalışmayacağının kesin olmadığını”  bunun yanında bir de Kıbrıs sorununa dair çatışma fırsatı yaratan genel seçimler “doğal engeli” bulunduğuna dikkat çekti.

Rum yönetiminin Brüksel’den kazançlı ve güçlü çıktığını yazan gazete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da “Anastasiadis’in icraatları sayesinde Türkiye’nin –belirleyici bir dönemde-Kıbrıs sorunundaki sorumluluklarıyla karşı karşıya kalmasını, memnuniyet belirterek kutladığını” belirtti.

PARTİLERİN DEĞERLENDİRMESİ

Politis “Partiler Bardağın Boş Olan Tarafını Görüyor… Mültecilerle ilgili Türkiye-AB Anlaşması Hakkında Güçlü Çekinceler” başlıklı haberinde, siyasi partilerin tepkilerine yer verdi.

Habere göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum yönetiminin, AB-Türkiye zirvesinden çıkan sonucu, Avrupalı ortaklarına, “yükümlülüklerini yerine getirmeden Türkiye-AB üyelik diyaloğu olamayacağı” mesajını vermek için kullanması gerektiğini savundu.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, “Türkiye’nin ilk kez Kıbrıs sorunuyla karşı karşıya kaldığı” tezini reddetti ve “şimdilik daha kötüsünden kurtulmuş olmamız, bundan sonraki adımlar için kaygılanmak yerine bayram yapmamıza olanak tanıyorsa, bunu vatandaşlar değerlendirsin” dedi.

Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği 2’nci başkan yardımcısı Efi Ksanthu “Türkiye-AB anlaşması için bayram yapmamıza sebep yok. Günün sonunda 5 müzakere başlığının açılmamasını ‘başardık’ ama Türkiye bu pazarlıktan, Kıbrıs’a karşı sorumluluğunu yerine getirmeden 6 milyar Euro kazandı” dedi.

Habere göre DİKO Başkan Vekili Markos Kiprianu, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması “acil tehdidin” savuşturulduğunu ancak ortadan kalkmadığını belirterek “8’inci maddede bu başlıkların isimleriyle belirtilmiyor olması olumludur ancak Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlülüklerine vurgu yapılmaksızın, yeni başlıkların açılmasının süratlendirilmesi ifadesi, gelecekte bizim tarafa baskı yapılması tehlikesi yaratıyor” dedi.

Rum yönetiminin dondurduğu 5 başlığın açılmamasını olumlu bulan Dayanışma Hareketi ise Anastasiadis’in, Rum yönetimi için hiçbir özlü karşılık elde etmeden, eli boş döndüğüne” dikkat çekti.