Fileleftheros gazetesinin haberine göre, İtalyan ENI şirketinin Mısır MEB’inde dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin tespit edilmesiyle ilgili gelişmeleri yorumlayan Hristodulidis, bölgeyi, bir diğer ifadeyle Doğu Akdeniz’i enerji açısından öne çıkaran bir gelişmeden söz etti, aynı zamanda bunun Rum Yönetimi açısından olumlu olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, önümüzdeki aylarda, Rum Yönetimi’nin enerji planlamasıyla da ilgili olan bölge ülkelerine önemli ziyaretler gerçekleştireceğini açıklayan Hristodulidis, herkese sabırlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

Enerji konusunda Mısırla gerçekleştirilen istişarelere de değinen Rum sözcü, ülkenin enerji bakanın istişarelerin süreceğine dair kamuoyu önünde yaptığı bir açıklama olduğunu, öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin, bu konuyu ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti.

Konu hakkında, yakın zamanda bir sonuca ulaşılmasını umduğunu dile getiren Hristodulidis, son olarak, Anastasiadis’in 28 Eylül’de New York’ta Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşeceğini anımsattı.

“11’İNCİ PARSELİN GİZEMİ… VASİLİKO’DA TERMİNAL İNŞASI YİNE GÜNDEMDE”

Alithia gazetesi ise yukarıdaki başlıkla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi’nin enerji planlamalarındaki yeni dönüm noktasının, önümüzdeki Ekim ayı olduğuna işaret etti.

Fransız Total şirketinin, geçtiğimiz Nisan ayında tamamladığı jeofiziksel ve jeokimyasal araştırmalarının sonuçlarını Rum Yönetimi’ne teslim edeceği önümüzdeki Ekim ayında, Rum MEB’indeki “11’inci parselin gizeminin de çözülmesinin” beklendiğini yazan gazete, İtalyan ENI şirketi tarafından Mısır’da dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin tespit edilmesinin ardından, araştırmaların bu kez olumlu sonuçlar vereceği konusunda, yetkili birimler arasında bir iyimserlik bulunduğunu ifade etti.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise dün yaptığı açıklamada, ortada elle tutulur sonuçlar olmadığı takdirde, konu hakkında açıklama yapmayacaklarına vurgu yaptı.

Öte yandan gazete, yeni sondajların doğal gaz yataklarının varlığına işaret etmesi halinde, Vasiliko bölgesinde bir doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi konusunun da yeniden ön plana çıktığını, çünkü bulunacak olan yeni miktarların, bu büyük projenin gerçekleşmesi için tatmin edici olacağını kaydetti.

Gazete, Fransız Total şirketinin ortaya koyacağı sonuçların olumlu olması durumunda, Vasiliko’da terminal inşa edilmesi konusunun Kıbrıs için yeniden açılacağını ekledi.

Politis gazetesi ise haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, 12’inci parselde tespit edilen yataklarla ilgili kalkınma planlarının ortaya konulması amacıyla, dün ve ondan önceki gün BG ve Noble şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldiğini aktardı.

Simerini gazetesi ise “Hidrokarbonların Şerefine” başlıklı yorumsal haberinde, “enerji savaşının şiddetlenmekte olduğunu” yazdı.

Mısır’ın MEB’inde dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin bulunmasının ardından, bölgedeki enerji savaşının şiddetlenmekte olduğunu yazan gazete, konuya başka oyuncuların da dahil olduğunu, çıkar çatışmalarının arttığını, yeni ittifaklar planlanmakta olduğunu aynı zamanda jeostratejik, siyasi, ekonomik ve askeri avantajların da yeniden düzenlenmekte olduğu yorumunda bulundu.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi ise “Akdeniz’deki Yeni Enerji Dengeleri- Kim Kazanıyor, Kim Kaybediyor” başlıklı haberinde, Mısır’ın MEB’inde “dünyanın en büyük doğal gaz yatağının” tespit edilmesinin, bölgedeki enerji dengeleri ile jeostratejik dengeleri bir gecede değiştirdiğini yazdı.

Bunda en büyük kazananın doğal olarak Mısır olduğunu yazan gazete, en büyük kaybedenlerin ise İsrail ile Güney Kıbrıs olduğunu savundu.

Haberde, İsrail ile Güney Kıbrıs’ın son yıllarda son yıllarda kara sularında önemli doğal gaz yatakları bulduklarını ve bunları Mısır ile Rusya gibi komşu ülkelere ihraç etmeyi planladıklarını ifade etti.

Gazete “Lefkoşa’nın B Planı” başlıklı bir diğer haberinde ise, Mısır’ın MEB’inde dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin tespit edilmesinin yol açtığı görünen yeniden düzenlemelerin akabinde, Rum kesiminin önünde iki seçenek olduğunu yazdı.

Gazete birinci seçeneğin, Mısır’daki BG terminaline doğal gaz satışı, ikinci seçeneğin de İsrail ile ticari işbirliği yapılması olduğuna dikkati çekti.

Gazete “Mısır’daki 30 tcf’nin Yan Etkileri” başlığıyla iç sayfalardan geniş yer ayırdığı haberinde ise, Rum hükümeti çevrelerinin, Afrodit parselinden Mısır’a doğal gaz satışı yapılmasına yönelik manzarayı netleştirmek için, önümüzdeki zaman dilimini beklemekte olduklarını yazdı.

Gazete, Mısır’daki Idku terminaline doğal gaz ihraç edilmesi için, BG Group’un hükümetle istişarelerde bulunmak için Güney Kıbrıs’ta olmasının ise olumlu bir gelişme olarak nitelendirildiğini kaydetti.

Güney Lefkoşa ile Kahire arasındaki işbirliği ekseninin güçlü olmayı sürdürdüğünü de yazan gazete, ancak ticari manzaranın ise bulanık olduğu yorumunu ekledi.

HARALAMBOS ELLİNAS

Gazete, “Terminal Yeniden Ön Planda” başlıklı haberinde ise, KRETİK (Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi) eski başkanı Haralambos Ellinas’ın gazeteye demecine yer verdi.

Habere göre Ellinas, Mısır’ın MEB’inde dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin keşfedilmesinin akabinde, bölgede enerji konularında yaşanan gelişmelerin, Güney Kıbrıs ile İsrail’i, doğal gaz yataklarının ticari açıdan işletilmesi konusunda etkileyeceğini yazdı.

Gazeteye demecinde, Güney Kıbrıs ile İsrail seçeneklerinin tükendiğini dile getiren Ellinas, bugün var olan koşullarla birlikte, Türkiye üzerinden boru hattının öte yandan Vasiliko’da terminal inşa edilmesinin, çıkış yolu sunabileceğini dile getirdi.

Mısır’a doğal gaz satışı yapılması konusunun ise başarısızlığa uğradığını ifade eden Ellinas, Güney Kıbrıs ile İsrail’in Mısır’a doğal gaz ihracatı yapması için olanak olmadığını; bu iki ülkenin başka alternatif çözümlere bakmaları gerektiğini dile getirdi.

Ellinas, Güney Kıbrıs-Mısır-Yunanistan arasındaki üçlü işbirliğinin ise tehlikede olmadığını, bunun siyasi bir işbirliğinden ibaret olduğunu sözlerine ekledi.

Haravgi gazetesinin haberine göre ise AKEL partisi açıklamasında, jeostratejik rolün yükseltilmesi için, planlamaya ihtiyaç olduğunu belirtti.